Gå till innehåll

Varmt välkomna till ABFs jubileumsvecka

- Det kommer att finnas något för alla under jubileumsveckan, säger ABFs "jubileumsgeneral" Anne Stringberg.

Mellan den 11-16 juni kommer ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, fira att organisationen fyller 100 år med flera olika evenemang på Skansen, Kungsträdgården, Kulturhuset och i ABF-huset på Sveavägen.

- Det kommer att finnas något för alla. På Skansen kommer det bland annat vara dans på Bollnästorget, trubadurer, ”sagostund för vuxna” och barnen kommer att få testa att skriva sitt namn i blindskrift. I Kungsträdgården kommer vi ha scener med uppträdanden, tält där du kan testa det mesta som exempelvis att måla din egen dalahäst, teckna manga, prova olika danser och så kommer Filiokus Fredrik gå på syltor och trolla, säger ABFs ”jubileumsgeneral” Anne Stringberg.

Festligheterna börjar på måndagen i ABF-huset på Sveavägen och fortsätter sen hela veckan. Medan ABF-huset med de klassiska salarna som Palmesalen, Brantingrummet och Beskowsalen fylls med seminarier och föredrag kommer Kungsträdgården spraka loss med kördrag, mattält, dans, trolleri, uppträdanden, opera på storbildskärm och en schlagerresa genom decennierna som avslutar firandet.

För den kulturintresserade öppnar ABF sin vandringsutställning ”Drömverkstan” på Kulturhuset, som berättar hur människor förverkligat sina drömmar genom ABF.

- Vi kommer också visa vår jubileumsfilm om folkbildning och en fotoutställning på temat för 100-årsjubiléet, som är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara” säger Anne Stringberg.

ABF som grundades 1912 av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet är kanske mest känt för sina studiecirklar och allas rätt till folkbildning. Även fast ämnesområdena förändrats under 100 år och ABF nu måste kämpa med framtidens viktiga frågor som demokrati, klimat och miljö finns alltid det mänskliga behovet av att vilja lära.

- Studiecirkeln är ett grupparbete i sin bästa form där alla bidrar med sin kunskap. Du är där utifrån vad du själv vill och det finns inga pekpinnar eller betyg. Det är fritt och frivilligt. Och visst är det fantastiskt att studiecirkeln som metod är lika modern idag som för 100 år sedan? Det tycker vi på ABF är värt att fira, säger Anne Stringberg.

Text och foto: Frida Lenholm

Under jubileumsveckan kommer Stockholm fyllas av seminarier, prova-på-verksamhet, kultur, böcker och utställningar med mera i ABF-huset på Sveavägen, Kulturhuset vid Sergels Torg, Kungsträdgården och på Skansen.

Urval av övriga aktiviteter under ABFs 100-årsjubileum

Vandringsutställningen ”Drömverkstan” öppnar på Arbetets museum i Norrköping
den 28 januari 2012 och kommer sedan att visas på 6 olika platser i Sverige under 2012 och 2013.

ABFs jubileumsfilm
En jubileumsfilm som speglar hundra år av folkbildning och samhällsutveckling
har producerats och premiärvisas under jubileumsveckan. Filmen kommer också kunna användas vid utbildning av olika personalgrupper.

Vi vill påverka och göra avtryck
Tanken med jubiléet är att bredden, mångfalden och styrkan i ABFs verksamhet ska visas upp, liksom samarbetet med alla ABF:s medlems- och  samarbetsorganisationer samt mellan professionella kulturarbetare och amatörer.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 5 september 2012.

Köp jubileumstavlan

”Kunskapens träd”är målad av konstnären Sven Ljungberg. Beställ.pdf

 

ABF_100_smaller 

Kontakt

Anne Stringberg, jubileumsgeneral
08-613 50 22 anne.stringberg@abf.se

Presskontakt:
Mattias Vepsä
08-613 50 23 mattias.vepsa@abf.se


Kom och fira med oss!


Skapa eget program: http://www.abf100ar.se/

Se som fil: Program Jubileumsveckan.pdf

Welcome to ABFs 100 years Jubilee!

In English

Jubileumsnummer

Nr 2 maj 2012