Gå till innehåll

Föregångerskan

Tid: 14 mars 19:00 - 20:00
Lokal/sal: Ronneby Folkteater, Stora salen
Adress: Gångbrogatan 1, 37237, RONNEBY
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr: 133681
Hundraårsjubileet för den kvinnliga rösträtten närmar sig, men kampen för rösträtt och mänskliga rättigheter fortsätter.

En av dem som såg till att vi fick rösträtt i Sverige var Gulli Petrini. Som fysiker och frisinnad kommunalpolitiker verkade hon i Växjö som lärare samt ordförande i Landsföreningen Kvinnans Rösträtt i Växjö 1903-1914 och åren därefter i Stockholm. Men alla såg inte på henne med blida ögon, när hon undervisade om evolutionen fick hon sparken från sin tjänst som lärare. Det stoppade inte Gulli, hon gick sin egen väg. Spetsigt, eldigt och vitsigt reste hon runt i landet och talade för den kvinnliga rösträtten.
Här möter du Gulli Petrini i Catherine Westlings övertygande gestalt och med regi av Karin Enberg går det inte att ta miste på hur aktuella dessa frågor är än idag.
Musik av Laleh, Annika Norlin/Säkert, Anna Järvinen, Salt n Pepa med flera.
I den kreativa processen har inspiration och fakta bland annat hämtats från Christina Florins forskning om Gulli Petrini och den svenska röst-rättsrörelsen, från ”Kvinnor får rösträtt” av Sara Teleman samt från Gulli Petrinis arkiv på de Kvinnohistoriska samlingarna i Göteborg.
Catherine Westling hör sedan många år till Regionteaterns fasta ensemble och har bejublade monologer som Min man David och Var la jag mitt liv bakom sig. Här ger hon sig ut på vägarna igen med en monolog som sätter fingret på nutiden genom att ta upp vår historia.

Biljetter: 150:-
Scenpass/Folkteaterns medlemmar: 130:-
Ungdom <26 år 50:->
Mer info: ronnebyfolkteater.se

ARR: Ronneby Folkteater, ABF Blekinge
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 februari 2018.