Gå till innehåll

ABF lär asylsökande mer om Sverige

  • Tisdag, 1 april 2014

Varje år kommer närmare tusen asylsökande till Blekinge län. I den ovissa väntan på om de får stanna eller inte ordnar ABF Blekinge föreläsningar och studiecirklar där de får lära sig mer om Sverige.

Runt om i Blekinge ordnar ABF Blekinge varje vecka föreläsningar och studiecirklar för nyanlända och asylsökande där de får lära sig mer om Sverige och svenskarna. Som samhällskunskap, svenska språket, svenska lagar och regler, svenska seder och ”jobbsökarkunskap för högutbildade”. Men här finns också utrymme för datakunskap, körkortsteori och mindfulness.

-  Vi startade de här föreläsningarna för att vi märkte att representationen av utlandsfödda i vår verksamhet inte överensstämde med representationen i kommunerna. Det är också en verksamhet som stämmer väl överens med ABFs utmaning ”Motverka klassamhället” säger Tomas Svensson, biträdande ombudsman på ABF Blekinge.

De flesta som kommer på föreläsningarna är asylsökande från länder där det råder krig, konflikter och mycket svåra förhållanden. Där de mänskliga rättigheterna som valfrihet och yttrandefrihet är helt förtryckt. Här i Sverige drömmer de om en ny start i livet.

-  Vi har mötts av en oerhörd tacksamhet från de asylsökande som säger att de har blivit synliggjorda och fått en meningsfull tid i väntan på uppehållstillstånd. Det är väldigt frustrerande för många av dessa människor att inte ha något att göra, då de är oerhört ambitiösa och motiverade. I det läget är det viktigt att de inte hamnar i passivitet, då många som kommer hit mår väldigt psykiskt dåligt, säger Diyar Omer, verksamhetsutvecklare med ansvarig för invandrare på ABF Blekinge.

Föreläsningarna som drog igång i april förra året blev snabbt populära och växte lavinartat. Nu håller ABF Blekinge cirka 20 föreläsningar och 20-25 studiecirklar varje vecka runt om i länet, allt efter deltagarnas behov och önskemål. En av dem som går på föreläsningarna är Issa Al Ghadban, 31 år, från Syrien.

-  På föreläsningarna får jag lära mig svenska värderingar, vad svenskar gillar och ogillar hur jag kan integreras i det svenska samhället. En annan anledning till att komma på föreläsningarna är vår lärare Ali. Han har ett underbart sätt att föreläsa och alla deltagare gillar honom väldigt mycket.

Vad betyder det för dig att ABF ordnar de här föreläsningarna?

-  ABF gör ett bra jobb genom att utbilda invandrare om hur man kan integrera med samhället. All respekt till ABF för att de har dessa föreläsningar! De betyder mycket för oss invandrare!

Text: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 april 2014.