Gå till innehåll

Var med och hjälp drabbade i Filippinerna

  • Måndag, 11 november 2013

Tyfonen Haiyan  som drabbade främst Filippinerna för ett par dagar sedan, är en av de kraftigaste i världen någonsin. Det har uppmätts vindstyrkor på nära 100 sekundmeter och över 10 000 personer är hittills rapporterade döda samtidigt som många fortfarande saknas

Flera miljoner människor har drabbats direkt och förödelsen är i det närmaste total på ön Leyte. Men även andra provinser har drabbats. ABF och den svensk arbetarrörelse har under många år varit verksamma med olika projekt i Filippinerna, för att stödja utvecklingen av det civila samhället, stärka folkbildningen och utveckla demokratin. Under flera år hade ABF-avdelningar runt om i landet en nära samverkan med folkbildningsorganisationen LEARN och kontakterna är fortfarande täta.

En av de som ansvarat för projekten i Filippinerna är Bertil Kinnunen, ordförande för ABF i Uppsala län och ledamot i Palmecentrets styrelse.

- Många människor lever i eller på gränsen till fattigdom och nöden är mycket stor. Husen de bor i är ofta skjul av dålig kvalitet och de har inga extra resurser. När något sådant här händer, blir förödelsen enorm och det efterföljande lidandet nästan omöjligt att beskriva, säger Bertil Kinnunen och fortsätter:

- Under de år vi har varit verksamma med projekt, har vi försökt stötta den demokratiska utvecklingen och stärka folkbildningen och med det de fackliga och politiska organisationer de samarbetar med. Nu kan vi, med den insamling som Palmecentret har startat, möjlighet att stödja de hjälpinsatser som Socialdemokraternas systerparti Akbayan genomför. De har ett väl utbyggt kontaktnät i regionen och nå ut till de mest hjälpbehövande.

Dela gärna artikeln. För att Dela, klicka nedan. 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 11 november 2013.

Ge en gåva

Om ni, eller er organisation, vill vara med och bidra kan ni skänka pengar til Palmecentrets insamling. Sprid gärna informationen vidare.