Gå till innehåll

Ann spelar för de gamla

  • Måndag, 7 februari 2011

Efter en längre sjukskrivning fick Ann-Axi Öman drömjobbet – att få sjunga och spela. Nu är hon anställd av ABF Blekinge där hon framför gamla låtar för våra äldre på olika boenden.

Fyra dagar i veckan turnerar Ann-Axi runt i länet på våra äldreboenden med sin gitarr. En verklig drömtillvaro för en person som musicerat hela livet. Sin spelfria arbetsdag tillbringar hon framför skrivbordet på ABF-kontoret i Ronneby med administration och bokningar av nya spelningar.
- En del blir förvånade att jag kommer helt gratis och underhåller för de gamla. Efter ett tag får man en relation till pensionärerna och då försöker jag tillgodose deras önskemål. De flesta låtar kan jag redan, men en del måste jag lära mig. Det har till och med hänt att jag ringt upp pensionären som sjungit sin favoritmelodi för mig i telefonen, berättar hon.

Första mötet med musiken blev med en blockflöjt i trean, men hon lekte också med pianot hemma i familjen. Hennes pappa, som var bonde i Bohuslän, spelade dragspel så fort han kom åt. Musiken var en viktig del av hennes uppväxtmiljö.
- I sjuan började jag sjunga i kör. Det blev mycket solosång på kalas och andra tillställningar, berättar hon. Sedan mitten av 80-talet spelar Ann också trumpet och gitarr. I slutet av 80-talet startade hon en gospelkör i Emmaboda där hon då bodde. På 90-talet arbetade hon som församlingspedagog inom Svenska kyrkan och då blev det också sång och musik, bland annat "lägereldslåtar" med konfirmanderna. För tio år sedan fick hon ett femradigt dragspel. Ann-Axi Öman leder också en sånggrupp inom HRF.

- Jag drabbades av en längre sjukskrivning och då spelade jag mycket för att fylla dagen med något meningsfullt. I somras började jag så smått via arbetsförmedlingen att sjunga på äldreboenden inom Karlskrona kommun. I höstas blev jag projektanställd hos ABF med uppgift att spela och sjunga på äldreboenden i hela länet. Musik i Blekinge är också med i det samarbetet, berättar hon.

Ann-Axi Öman berättar att det känns så stimulerande att spela gamla favoritlåtar för en äldre publik. "Den första gång jag såg dig", "Flickan från Backafall", "Hälsa dem därhemma" och "Vem kan segla" är några melodier hon framför.
- Men det kan också bli något nyare sånger från Afzelius, Vreeswijk eller Tove Janssons repertoarer, avslutar hon.

Text: Bosse Johansson
Foto: Stina Öman

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 8 februari 2011.