Gå till innehåll

Fadderprojekt i Ronneby

  • Torsdag, 5 februari 2015

Vill du, din familj eller medlemmar i din förening ställa upp som fadder för en nyanländ flykting eller flyktingfamilj som är kommunplacerad i Ronneby? Då finns möjligheten genom ett fadderprojekt som ABF Blekinge och Ronneby kommun startat.

Som fadder avsätter du några timmar i månaden för att träffa en vuxen flykting och utbyta erfarenheter och kunskaper. På det sättet hjälper du och din familj till att göra det lättare för nyanlända att komma in i lokalsamhället.

Som nyanländ flykting är det inte lätt att komma i kontakt med svenska familjer. Flyktingarna måste börja om från början med ett nytt språk, ny kultur och lära sig en ny samhällsstruktur. De behöver träffa och få kontakt med svenska familjer för att lättare komma in i samhället, lära sig språket och kanske även få tips om utbildning och jobb.

Ett socialt nätverk där även svenska familjer ingår är av stor betydelse för att kunna förstå och bli delaktig i det som vårt svenska samhälle kan erbjuda. Din insats kan betyda mycket. Målet är att det ska bli ett ömsesidigt utbyte, där båda har lika stor glädje av den nya kontakten.

Fadderverksamheten går ut på att skapa en gynnsammare introduktion genom personlig kontakt. Det handlar om ett ömsesidigt utbyte som präglas av frivillighet och respekt.

Fadderskapet är ett helt ideellt engagemang där du blir ett stöd och en länk in i det svenska samhället.

Faddrar och flyktingar matchas utifrån intressen och träffas på fritiden och pratar, umgås och gör saker tillsammans. Ni kan tillexempel laga mat och baka, vara ute i naturen, besöka vänner och släktingar, gå på kulturarrangemang, besöka bibliotek eller ta en fika.

Att ställa upp som fadder kan vara något för dig som…
* vill få inblick och kunskaper i en ny kultur och få chansen att möta människor du annars inte kanske skulle möta
* vill träffa en flykting som du delar intressen med
* vill bidra till att en nyanländ flykting känner sig välkommen i Ronneby.

Om du vill bli fadder eller vill veta mer om fadderverksamheten kontaktar du Diyar Omer på ABF Blekinge via e-post: diyar.omer@abf.se eller tel: 0457-172 72.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 5 februari 2015.