Gå till innehåll

Låtskrivarseminarium med Anders F. Rönnblom

  • Torsdag, 16 december 2010

ABF Blekinge passade på att arrangera en låtskrivarträff hos Ronneby Folkteater nu i december. Ett 10-tal kompositörer och intresserade kom till sammankomsten. Anders F. Rönnblom har sammanlagt 50 års erfarenhet av låtskrivande. I början av 70-talet var Rönnblom pionjär när det gällde att skriva rocklåtar på svenska språket.

Peter R. Eriksson, som också spelar gitarr i Anders F. Rönnblom Band, var även han ledare på seminariet. Peter har arbetat på skivbolag i olika befattningar, men är också låtskrivare sedan många år. Till skillnad från Anders har Peter skrivit åt andra artister, som Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk. Det var alltså två olika slags erfarenheter av låtmakeri som kom till tals på seminariet; den djupt personlige rockpoeten och en låtskrivare som också hade mer professionella erfarenheter. Ledarnas olika kunskaper gav spänst åt diskussionerna.

 - Det handlar det om att vara ärlig mot sig själv.  Jag gör mina låtar när jag blir inspirerad. Musiken görs nästan alltid först. Idéer kan komma när som helst, exempelvis när jag är ute och går, berättade Rönnblom.
- Ett tag arbetade jag på ett skivbolag med att få fram nya artister och band. Jag lyssnade då på många demos. Det som slog mig var att låtarna var bra rent tekniskt och spelmässigt, men ofta väldigt slätstrukna, inflikade Eriksson.

Deltagarna fick chansen att fråga de båda låtmakarna om olika aspekter på att göra sånger. Sammanfattningen blev att låtskrivare är en svårdefinierad talang som vissa verkar ha. Genom hårt arbete kan man med tiden lära sig låtskriveriets hantverk, men det är inte alls säkert att man blir lyckosam för det.

- Flera av låtarna från förr har jag omvärderat på senare tid. Jag såg inte sångens kvalitet på grund av annat ovidkommande, som sättet de spelats in på. När vi väl arrangerade om dem så fick sångerna en helt annan lyster, avslutade Anders F. Rönnblom.

Text och foto: Bosse Johansson

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 december 2010.