Gå till innehåll

Raili har varit cirkelledare i 30 år

  • Torsdag, 16 december 2010

Det började med att grannen såg en annons i tidningen. ABF i Karlskrona skulle satsa på estetiska ämnen, stod det. Nu har Raili Cannerström, 79 år, lett kurser i tre årtionden.

Ungefär 600  karlskroniter har genom året går i studiecirkel hos Raili. Ett tag ut bildade hon folk på heltid, men nu har hon två studiecirklar igång.
- Porslinsmålning är så mycket, det vet inte folk. Det finns så många tekniker. När man har lärt sig en av dem så vill man börja på nästa. En nybörjare börjar ofta med pensling, sedan går de över till att skrapa, tvätta fram motiv och användandet av skriftpenna. Det är grundläggande inom porslinsmålning. Man blir aldrig riktigt fullärd. Efter ett tag så kommer deltagarna på egna tekniker själva, berättar hon.

Det var alltså 1980 som Raili började hos ABF, på den tiden var Björn Fries ombudsman.
- Jag har alltid tyckt om att rita. 1952 började jag och en väninna en kurs i Finland. Särskilt roligt är det att hålla på med porslin i Karlskrona som har så fina traditioner. Jag har haft flera deltagare som har arbetat på porslinsfabriken här, tyvärr lades den ner 1968.  I mitten av 80-talet besökte vi föresten berömda Meissens porslinsfabrik utanför Dresden i dåvarande Östtyskand, berättar hon.

Utsökta motiv. Fåglar i färg och ett vattenlandskap i svart-vitt.

De senaste tio åren har Raili Cannerström tagit sig an kvinnor från Singapore. De är fruar till arbetare på varvet och har behövt sysselsättning. Medan männen arbetat med båtarna har kvinnorna varit hos Raili och målat på porslin.
- De är enormt duktiga där nere, när det gäller skriva, rita och måla. De har en stark tradition. Det har varit spännande att få inblick i en kultur så olik vår, berättar hon.
Vid 79 års ålder har Raili inga planer att sluta. Två cirklar är lagom nu för tiden, tycker hon.
- Det är viktigt att jobbar så länge man kan och vill. Jag tänker fortsätta så länge jag har deltagare och hälsan tillåter. Porslinsmålningen fick en stor plats i mitt liv, det är jag absolut inte ledsen över. Det har varit oerhört berikande, säger hon.

När Raili började som ledare höll de till i en affärslokal i Gullaberg, nu är man i ABF:s studielokaler på Östra Prinsgatan. Vid den här tiden på året blir det mycket tomtar och annat som tillhör julen, men också vackra djur och naturmotiv på porslinstallrikar. Gruppen är sammansvetsad och har hållit på i 20 år tillsammans.

Se så vackert. Raili visar upp Siv Carlssons dekorerade tallrik. Raili Cannerström kom till Karlskrona 1967. Hon kom till vårt land från Finland för att lära sig språket året innan. Kursen var på Bosön på Lidingö. Där träffade hon sin blivande man, en ”KA 2:are” med intresse för idrott. Året i Sverige blev långt. Nu är det inne på det 44:e året.

Raili Cannerström är en anspråkslös person som inte pratar så mycket om sig själv. Men hennes kursdeltagare berättar om att hon har blommor som specialitet och är duktigt på skuggning. ”Raili vet hur alla blommor ser ut”, viskar de.  

Text och foto: Bosse Johansson

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 16 december 2010.