Gå till innehåll

Dans, teater, scenkonst

/ImageVaultFiles/id_111/cf_77/Teater_rotationsbild.JPG

Kvaddans - dansa ballader

Kvaddans är ett härligt sätt att umgås på. Vi sjunger och dansar ballader från forntiden om hjältar och troll, om krig och kärlek, svek och mod, liksom nyare fabler, skämtvisor, glädje och sorg.

Att dansa kvad är en tradition från medeltiden eller äldre, som finns kvar framförallt på Färöarna. Där sjungs ännu om vikingars dåd. Mest känt är Sigurdskvädet, en saga från järnåldern och folkvandringstiden som flera runstenar vittnar om, med blodshämnd, förräderi, triangeldrama, trolldom, en drake och en guldskatt som det vilar en förbannelse över.

Vi har också många skandinaviska ballader som sjungits fram till våra dagar, även om de inte dansats på länge. De berättar kärnfullt och dramatiskt om riddare, jungfrur, bönder, biskopar, banditer, sjömän, övernaturliga väsen som älvor, näcken, havsfrun och bergakungen, liksom dråplig drift med girighet, otrohet och andra mänskliga svagheter.

Stegen är enkla. Fattningen likaså. Dansen böljar och dundrar fram över golvet medan äventyr, sagor och skrönor får liv i sången och samspelet mellan dem som dansar. Det enda musikinstrumentet är människokroppen - sjungande röster, trampande fötter, gungande händer, blickar som möts, leende läppar och lyssnande öron.

För information om tid och plats kontaktar du enklast ledaren Martin Strid martin.strid@gmail.com.

Pris 0 kr

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 5 oktober 2017.

Fakta

Startdatum: 21 februari 2017

Veckodagar: Tisdag(ar)

Tidpunkt: 18.00 - 20.15

Antal tillfällen: 8

Arrangör: ABF Borlänge-Nedansiljan

Cirkelledare: Martin Strid

Plats: Hemma hos deltagare alt ledare

Arrangemangsnummer: 214605


Visa större karta