Gå till innehåll

Teater: Fordringsägare

Tid: Tisdag 3 oktober 19:00 - 21:30
Pris: 250 kr
Lokal/sal: Folkets Hus Ludvika, Aveny
Adress: Carlavägen 24, 77131, LUDVIKA
Vägbeskrivning/karta
Arrangemangsnr: 21515
”Fordringsägare” är triangeldramat om Tekla, hennes ex-man Gustav och hennes nuvarande make Adolf. Dramat utspelar sig på ett badortshotell.
Konflikten i dramat har sin upprinnelse i att Tekla sårat sin före detta man genom att i sin roman kallat honom idiot. Gustav uppsöker, utan att röja vem han är, Adolf på hotellet för att spionera på deras äktenskap i syfte att krossa Tekla. Han suggererar Adolf att se Tekla som ”ett lystet kvinnodjur, en vampyr som suger männens själar”. Adolf, som redan är sjuklig, ser sin tillvara rämna.

”Fordringsägare” betecknades av Strindberg som ett ”naturalistiskt sorgespel, bättre ändå än Fröken Julie, med tre personer, ett bord och två stolar, och utan soluppgång!” . Manuskriptet låg färdigt i september 1888. Han satte genast igång att översätta sitt drama till franska (”Créanciers”) för internationell lansering. Ett erotiskt triangeldrama baserat på den dåtida forskningen kring suggestion, epilepsi och sexualitet var gångbart stoff på experimentteatrarna inte bara i Paris, Berlin och München.
Den nordiska urpremiären ägde rum på Dagmarteatret i Köpenhamn när Strindbergs Försöksteater kom dit 1889. ”Fordringsägare”  spelades på Strindbergs egen teater, Intima teatern (idag Strindbergs intima teater i Stockholm) 1910.

Biljettinfo: Biljettpris vuxna 250 kr, ungdomar t.o.m. 25 år 120 kr.
Biljetter via Ludvika Turistbyrå tfn 0771-626262. Ev. kvarvarande biljetter i teaterkassan speldagen från kl. 18.00.
Vill du bli medlem eller för mer info ludvikaTF@riksteatern.se eller www.ludvika.riksteatern.se

I samarbete med Ludvika teaterförening, en del av Riksteatern, en ideell kulturförening som köper in och arrangerar teater- och andra kulturprogram i Ludvika kommun.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 9 juni 2017.