Gå till innehåll

ABF - mitt i debatten

  • Fredag, 19 maj 2006

Varje kväll lär sig människor något nytt på ABFs föreläsningar, debatter och seminarier runt om i Sverige. Under 2005 hade ABF nästan fjorton tusen arrangemang med sammanlagt över en halv miljon deltagare. ABF skapar mötesplatser där människor får utrymme för en levande debatt, och på många håll i landet är det just vår verksamhet med föreläsningar och debatter som växer.

Vi vet att det offentliga rummet måste erövras om och om igen. Det offentliga samtalet kan inte ersättas av det mediala samtalet, för det mediala samtalet syftar inte till de medverkandes ansvar. Men vid en föreläsning eller en debatt ligger det ett ansvar för samtliga i rummet att yttra sig. Samtalet är oöverträffat när det gäller att skapa sammanhang, förstå helheten och utveckla ett kritiskt sinnelag.

En negativ trend är att allt färre väljer att ta sig tid att gå i studiecirklar, något som gäller för alla nio studieförbunden. ABFs studietimmar har minskat med ca 11 procent sedan 2004.

Positivt är att ABFs studiecirklar ändå får bra betyg från deltagarna. Folkbildningsrådets årliga deltagarundersökning visar att deltagarna i studiecirklarna uppskattar studiecirkelns metoder, gemenskapen som uppstår och tycker att lärandet genom samtal gör att tankarna faller på plats och att de egna argumenten slipas. Cirkelstudierna får sådana effekter som att man mår bra och känner sig starkare att våga ta del av samhällslivet.

Vi har valt temat ”ABF – mitt i debatten” för ABFs verksamhetsberättelse år 2005. I artikeln "Föreläsningen – en inkörsport till tyngre folkbildning" berättar ABFare från olika avdelningar om vår föreläsningsverksamhet, klicka på länken nedan.

Där hittar du även aktuell statistik, en analys av verksmhetsförändringarna under året och hela verksamhetsberättelsen som pdf.
Trevlig läsning!
______________________________
Fakta om ABFs föreläsningar 2005
13 873 föreläsningar arrangerades
21 442 medverkade
566 079 deltagare kom

Beställ ABFs verksamhetsberättelse 2005 via Bilda förlag, 08-709 05 00. Artikelnr. 2098.


2006-05-19

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.