Gå till innehåll

Feminismen lever

  • Onsdag, 12 april 2006

Är feminismen död? Nej, säger Susanne Lund på ABF i Malmö som under helgen deltog i ett feministiskt forum med hundratals deltagare.

Backlash. Under 2005 var feminismen starkt ifrågasatt från flera håll. I början av förra året började det talas om att Gudrun Schyman skulle bilda ett kvinnoparti och efter bara ett par månader hade Feministiskt initiativ ett rekordstort stöd i opinionsmätningarna och vägen till riksdagen såg ut att vara en ”promenadseger” för att exempelvis citera Dagens Industri.

Det var före kritiken mot Fi:s talesperson, genusforskaren Tiina Rosenberg. Och innan Uppdrag gransknings kritiska reportage om kvinnojourrörelsen Roks. I dagarna verkade den tidigare feministikonen Linda Skugge, krönikör i Expressen och medförfattare till antologin Fittstim, slå spiken i kistan genom att offentligt ta avstånd från begreppet feminism. Så: Är feminismen död?

- Nej, säger Susanne Lund på ABF i Malmö, som tillsammans med en rad andra organisationer ordnade Feminism 2006 i helgen. Ett evenemang som gick av stapeln i Tegelhuset, Folkets Hus i Rosengård, och lockade hundratals deltagare.

Susanne har jobbat i ABF i 23 år, de senaste fyra åren på Malmöavdelningen. Hon är verksamhetsansvarig för flera samhällsområden.
-Visst kan det säkert uppfattas som kontroversiellt av vissa att vi deltar i ett sådant här sammanhang men eftersom flera av de grupper som deltog i forumet har studiecirklar hos oss eller till och med är medlemsorganisationer så kändes det naturligt.

Helgens evenemang var det andra feministiska forumet i Malmö. Förra gången var det starkt fokus på etnicitet och i år var sexualitet ämnet för många av debatterna och föreläsningarna. Homo- bi- och transfrågor, könsstympning, prostitution med mera men också rubriker som ”Sex som politisk strategi” och ”Female fist, workshop om icke-kommersiell lesbisk pornografi”.

- Eftersom vi också jobbade med de här grupperna under det första forumet och var mycket nöjda så tyckte vi inte det fanns någon anledning att förhandsgranska programmet. Men visst höjde jag lite på ögonbrynen över inslagen med sex. Men vi står bakom det här och vi har inte fått några negativa reaktioner över vårt deltagande. ABF brukar ju inte ta ställning i politiska frågor hur som helst men i vårt uppdrag ingår ju att skapa mötesplatser. Och sexualitet och porr måste också kunna diskuteras.

- När jag är ute i medlemsorganisationerna så har jag märkt att folk har väldigt dåliga kunskaper om feminism. Överhuvudtaget tycker jag att ABF borde jobba mer med jämställdhet. Vi borde också försöka nå ut bredare än evenemang som Feminism 2006 vilken ju mest lockar de redan insatta.

Även om det senaste året som sagt varit tungt för landets feminister så finns små tecken på en vändning. Om några veckor kommer ett Feminism 2006 till Göteborg och på Stockholms stadsteater har den uppmärksammade pjäsen ”Jösses flickor – återkomsten” nyligen haft premiär. ”Inte trodde man att feminismen skulle bli årets teaterhändelse”, skrev exempelvis Aftonbladets recensent och påpekade att det snart är riksdagsval. Och så pågår en debatt efter jämställdhetsombudsmannen Claes Borgströms utspel om att Sverige borde bojkotta fotbolls-VM i protest mot den prostitutionsexplosion som väntas under turneringen.

- Jag har visserligen beställt (s)-kvinnornas landslagströja ”Fotball – Yes,
Prostitution - No”, men jag är inte säker på att bojkott är rätt väg, säger Susanne Lund. Men det viktiga är ju att det blir debatt om den slavhandel med unga kvinnor som idag pågår i Europa. Fast det är klart. Fotboll handlar ju mycket om känslor. Hade det varit ishockey så kanske jag hade stött en bojkott...

Stefan Bergmark

2006-04-12

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.