Gå till innehåll

Mångkulturella bilder av Botkyrka

  • Måndag, 26 juni 2006

I sommar broderas det för fullt runt omkring i Botkyrka. Kvinnor från olika länder, med olika broderitekniker skapar tillsammans konstverket Botkyrkabonaden. 25:e-26:e augusti besöker de Nordiska Museet med en workshop. - Då är alla välkomna att delta, säger Johan Wennerstrand, kulturansvarig på ABF Botkyrka-Salem.

I en monter på Nordiska Museet i Stockholm hänger Solbritt Hydéns livs första broderi. Att hennes rödgula bild av Flottsbrobacken, som hon gjorde för bara några veckor sedan, skulle hamna på ett av Sveriges främsta museer hade hon aldrig kunnat ana.
- Det var verkligen en slump. ABF hade möte i kaféet vid mitt jobb och jag fick höra talas om Botkyrkabonaden. Jag tänkte ”Jag provar” och så var det jättekul! Broderi är något jag kommer att fortsätta med, säger hon.

Solbritt Hydén är en av de kvinnor som tillsammans just nu skapar Botkyrkabonaden. Ett konstverk där varje deltagare broderar sin egen bild av Botkyrka - Sveriges mest internationella kommun. Här finns broderier av höghus, hällristningar och naturmotiv. En kvinna har broderat en tallstubbe som får representera en särskild doft som finns både i Botkyrka och hemma hos mormor i Finland. Hjördis Eckermalm har gjort en separator eftersom hon arbetat på Alfa Laval i hela sitt liv.
- Men nu har jag börjat på min andra lapp och det ska bli en ko, säger hon.

Projektet är ett samarbete mellan Mångkulturellt Centrum i Fittja, ABF Botkyrka-Salem och Folkets Hus Hallunda. Deltagarna kommer från föreningar, ABFs medlemsorganisationer eller så har de, som Solbritt Hydén, hittat hit på egen hand.
- En del gör bara en lapp, medan andra stannar och gör fler, säger textilkonstnären Inger Broström.

Det är Inger Broström som ledsagar deltagarna samtidigt som hon formger konstverkets helhet. Hon monterar bilderna i olika stråk av färger för att inte bonaden ska ge ett rörigt intryck på avstånd.
- Så samtidigt som deltagarna fritt får välja motiv och vilken teknik de ska använda, får de också lära sig om färger och att se helheten, förklarar hon.

Fördelen med att använda sig av just broderi är dels enkelheten. Få redskap behövs och nybörjare har ofta lätt att komma igång. Dessutom är man inte beroende av något talat språk. Det går att visa olika tekniker med hjälp av bara händerna. Susan Bergkvist från ABF Botkyrka-Salem håller upp en av lapparna som broderats av en kvinna från Iran.
- Titta på den här till exempel! Den är gjord med korsstygn, fast från baksidan, säger hon och berättar att det finns planer på att senare i år starta workshops i broderitekniker från olika kulturer.

Botkyrkabonaden kommer i slutändan att bestå av 120 broderade lappar. I nuläget har ungefär hälften tillverkats och de hänger alla på Nordiska Museet under Sommarslöjdsuställningen. Susan Bergkvist är glad över att projektet tas på allvar.
- Svenska Hemslöjdsföreningen och Nordiska Museet har bemött oss med samma respekt som alla andra utställare, säger hon.

Men ambitionerna för projektet är också höga. Processen kring Botkyrkabonaden dokumenteras med fotografier och film vilket kommer att resultera i en utställning. Tanken är att den, tillsammans med några av deltagarna, ska turnera både inom Sverige och utanför landets gränser.
- Vi ville inte slänga ihop ett lapptäcke, utan låta deltagarna verkligen få skapa en del av ett konstverk med en konstnärlig ambition, säger Susan Bergkvist. Det är roligt att ta projektet till en schysst konstnärlig höjd som får deltagarna att känna sig stolta över sitt verk.

Jenina Dahlberg

2006-06-26

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.