Gå till innehåll

Mötesplats Caracas

  • Söndag, 26 februari 2006

Myllret av människor i Caracas är alltid intensivt, möjligtvis höjdes temperaturen ytterligare när runt 80 000 personer deltog i över 2000 aktiviteter i cirka 250 salar runt om i staden. Att organisera forumet krävde svett, internet och 3000 volontärer. Resultatet är nya nätverk och organisationer som enats om kampanjer mot krig, privatiseringar och den politik som bland andra Världsbanken företräder.

Redan på den internationella flygplatsen utanför ställdes frågan till samtliga personer som kom ut från tullen. ”Al foro?” ”Till forumet?” Gratisbussar körde hela vägen genom djungeln med bagage och 30 personer från olika håll i världen. Det började surra mellan sätena, alla pratade på spanska, italienska och engelska.

Ett av årets fyra social världsforum utspelades i Caracas, huvudstaden i Venezuela, i slutet av januari 2006. I samma stad pågick även andra samlingar i närliggande lokaler: Amerikas Sociala Forum, ett ungdomsläger samt ett alternativt frihetligt forum. Allt detta i en vidsträckt stad längs med bergen.

Det bor 3,4 miljoner människor i Caracas och bara att ta sig runt krävde vägledning och resurser. Så fort man hade registrerat sig på World Social Forum (WSF) var det gratis att ta tunnelbanan, och på en tolv hållplatser lång sträcka var det gångavstånd till de flesta aktiviteter.

Ett socialt världsforum öppnar dörrarna för ideella organisationer som själva meddelar vilka seminarier eller andra aktiviteter som de kommer att genomföra. Samordnarna fixar med lokaler, registrering av medverkande, sjukvårdsteam, att sammanställa program, information, samt att arrangera transporter lokalt och viss samordning av boende. Politiska partier är inte välkomna men enskilda politiker kan enligt principförklaringen delta om de blir inbjudna av någon medverka organisation. I Venezuela var den socialistiska president Chavez inbjuden till att diskutera kamp mot imperialismen med de jordlösas organisationer i Brasilien (MST) och internationellt (la Vía Campesina).

Förutom politisk kritik mot Chavez så har det höjts röster mot att den venezolanska staten bidragit med för mycket ekonomiskt stöd till WSF i Caracas. För att värna oberoendet är det sagt att regeringar eller företag inte ska få bidra med alltför mycket kapital. Det alternativa frihetliga forumet menade också att budskap från den venezolanska och kubanska staten fick alltför stort utrymme på forumet.

I informationscentret stod datorerna på rad. Funktionärer log och svettades, skrev ut namnlappar, registrerade de närvarande och tog emot anmälningsavgift. Forumet hade cirka 3000 volontärer, de flesta var studenter och deltagare i de vuxenutbildningar som startat i Venezuela, så kallade misiones educativas, men det kom även personer från andra länder och arbetade. Förutom venezolaner kom de flesta deltagarna från Colombia och Brasilien. Men det fanns med organisationer från övriga Amerika, från Asien, Europa och Afrika samt privatpersoner från hela världen.

Tusentals program delades ut, samt en gratistidning som bevakade forumet. För den som hittat intressanta seminarier gällde det även att hitta till någon av alla lokaler: stora tält i parkerna, olika skolor och universitet, muséer, teatrar, Nationalbiblioteket, hotell Caracas Hilton samt vita tält uppsatta mellan kvarteren inne i stan. Enkla kopierade kartor var inte heller nog om man var ovan vid att hitta i staden. Invånare i Caracas, forumdeltagare och funktionärer hjälptes åt att guida bortkomna deltagare. Man följde varandra en bit på vägen, småpratade och var det ett par forumdeltagare som möttes så utväxlades ofta e-postadresser. De flesta kunde se nyttan i att ha kontakt med ytterligare en organisation, ytterligare ett land.

Innan forumet skedde också en massiv kommunikation. Det är tack vara datorer, privata och i händerna på sociala rörelser, som detta enorma nätverkande människor emellan är möjligt. Det gällde även de övriga forum som pågick i staden.

WSF i Caracas avslutades med en öppen samling kring olika teman på kulturcentret Teresa Carreño. Där kunde aktivister träffas, presentera kommande aktiviteter och lägga upp strategier kring teman som kampanjer mot världsbanken, arbete mot ALCA och andra frihandelsavtal, samt mobilisering av motståndet mot G8. Många av de organisationer som deltog på forumet pratade sig samman om demonstrationer och aktioner mot Irakkriget med start på treårsdagen av USA:s ockupation, den 18 mars. Det planerades även aktiviteter under det fjärde Världsvattenforumet som hålls i Mexiko i mars.

Anna Morin

2006-02-06

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.