Gå till innehåll

Musiken ett sätt att uppnå jämställdhet

  • Måndag, 23 januari 2006

Föreningen Playgirl i Malmö arbetar för att få in tjejer i musikbranschen. Alla tjejer från 13 år och uppåt är välkomna att prova på och utveckla sin musikalitet. – Tjejer ska få plats på scen och våga ta för sig, säger Ella Blixt, en av hjärnorna bakom Playgirl.

Ella Blixt har spelat i band sen hon var 15 år. I dag är hon 22 år och en av huvudaktörerna inom Playgirl. Föreningen startades våren 2004, en tidpunkt när Ella och de andra bandmedlemmarna hade tröttnat på att ”bli klappade på huvudet” för att de var tjejer i en mansdominerad bransch. Idén fick de från popkollot i Hultsfred där en kompis lillasyster hade varit.
– Vi tyckte det lät bra och ville starta den här föreningen för tjejer. Men vi ville ha verksamhet året om och det har vi. Vi vill ta fram kvinnliga förebilder inom musiken. Och med Playgirl ska tjejer få bättre självförtroende, säger Ella på telefon från Malmö.

Playgirl drivs för närvarande av fem-sex vuxna. De yngre tjejerna har mest varit med och repat, men börjar bli mer delaktiga i föreningsarbetet och det är de som ska ta över, berättar Ella. Playgirl samarbetar med olika föreningar och organisationer. En av dem är ABF som hjälpte till att starta föreningen.
– ABF vill satsa på jämställdhet inom musikverksamheten och vi får ekonomiskt stöd av dem kontinuerligt. Utan ABF hade Playgirl säkert inte funnits, säger Ella.

Hon berättar att det är svårt att starta en förening, eftersom människor kommer och går och deras tid räcker inte alltid till. Föreningen håller fortfarande på att hitta sin form.
– Olika personer sysslar med Playgirl, det är inte alla som håller på med musik. Nackdelen med engagerade människor är att de har tusen andra saker att jobba med, säger Ella.

Ella är anställd som cirkelledare av ABF, men Playgirl kräver en hel del ideellt arbete också. Föreningens grund är repverksamheten som nu är inne på sin andra termin. Under sportlovet kommer Playgirl att ha workshops där det blir möjligt att prova på olika instrument. Tjejerna ska även få spela skivor och skriva låtar.
– I höstas hade vi tre band och då höll vi till i ABFs replokaler utanför Malmö. Efter sportlovsveckan ska de tjejer som är intresserade anmäla sig och därefter delar vi in dem i grupper. Vi vill få in tjejer i nöjesbranschen, säger Ella.

Bakom Playgirl finns en klar folkbildningstanke, menar hon.
– Musiken är vårt medel för att uppnå jämställdhet. De här tjejerna ska ta kontroll över sina liv, de ska stå upp och ta för sig och det handlar folkbildningstanken i högsta grad om. Studiecirkeln är en demokratisk process som bygger på samarbete i gruppen. Tillsammans sätter vi upp våra mål. Tjejerna är här frivilligt och de erövrar kunskapen själva. De ska lära sig instrument, låtskrivande och arrangörskap. Jag tror att de lär sig vad feminism är, men det är svårt att prata med 13-åringar om demokratiska processer. Ju äldre de blir desto enklare är det att prata med dem om sådant här, berättar Ella.

För henne spelar det ingen roll om tjejerna kommer på att musik inte är vad de vill syssla med, huvudsaken är att de tar för sig inom andra områden. Framför allt är arbetet med Playgirl givande och roligt.
– Roligast är att vara med de yngre tjejerna när de skapar. Jag ser att de växer mycket och så har vi jättekul, säger Ella.

Agnes Franzén

2006-01-23

Läs också:

  • Playgirl på webben
  • Arena 305 - Musik och kultur för ungdomar
    • Dela artikel
    • Skriv ut

    Senast ändrad den 7 september 2010.