Gå till innehåll

ABF satsar på Pridefestivalen

  • Onsdag, 25 juli 2007

ABF stöder ett stort arrangemang under Prideveckan i Stockholm. På Street, Hornstulls Strand på Södermalm, kommer seminarier och musik att surra dagen lång, 2-3 augusti. Allt är gratis.

Stockholm Pride är en mötesplats för hbt-personer (homo-/bisexuella och transpersoner). Festivalen har funnits i tio år och ifjol slog den traditionella paraden rekord när 470 000 personer kom och tittade på tåget.

Det är första gången ABF genomför aktiviteter i samband med Stockholm Pride.
- ABF ska kämpa för ”allas lika och unika värde” och då är Pride viktigt. Man kan tycka att hbt-rörelsen är en liten grupp men det är ändå tio procent av befolkningen som räknar sig till queersamhället, kommenterar Anders Selin från ABF.

- Målgruppen är främst de som inte vill gå in på Prideområdet. Vi vet att det finns många som vill besöka Pride fast de inte vågar, av en mängd orsaker. Vi skapar en plats där det är helt fritt att smita in. Man kan råka gå förbi och ta en kaffe. Och vill man så finns det folk att prata med, man kan ta en broschyr och träffa företrädare från arbetarrörelsen, säger Anders Selin.

Två stora seminarier kommer att hållas på Street. ”Ska alla vara lika?” om frågor som rör arbetslivet, och ”Folkrörelsernas betydelse” om vilka värderingar som sprids i föreningslivet, och hur man bäst organiserar för förändring. ABF samarbetar om aktiviteterna på Street tillsammans med Socialdemokraterna, LO och dess förbund, SSU och S-studenter, S-kvinnor, Avantgarde och Sveriges Kristna Socialdemokrater - Broderskaparna. Man kommer även ha en flera miniseminarier inne i Pridepark.

Lokalen Street har café, restaurang och utrymme för häng, musik och samtal. Anders Selin menar att det finns två skäl till att ha en egen lokal för arbetarrörelsen.
- Pridehouse med alla sina seminarier är flyttat från Södermalmsskolan till Södra teatern, och det är för långt från Prideparken tycker jag. Sedan är det en förberedelse inför nästa år då Europride kommer till Stockholm. Då kommer sjukt mycket folk och det är bra att ha en inarbetad lokal, säger Anders Selin.

Anders Selin är ny internationell sekreterare hos ABF och han har en bakgrund som bland annat förbundsordförande för RFSL och pridegeneral. Tack vare honom har ABF aktiverat sig under Pride för första gången.
- Reaktionen från ledningen var ”oj, var vi inte med förut, det vill vi vara”, kommenterar han.

ABF lanserar också en ny symbol för mångfald. Det är ABFs logotype omstöpt till en blomma med kronblad i regnbågens färger, de färger som är en symbol för hbt-rörelsen.
- Mångfaldsblomman ska kunna användas under hela året. Jag skulle bli glad om den används i alla möjliga sammanhang, att mångfald får vara hbt, men också jämställdhet och etnicitet, säger Anders Selin.

ABFs nya idéprogram talar om att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning och att skapa mötesplatser för hbt-personer. Anders Selin menar att det behövs mer samarbete med RFSL, som är av ABFs medlemsorganisationer, både när det gäller studiecirklar och internationella samarbeten.

Programmet för Street 2-3 augusti läggs ut på Hbt-socialdemokraternas hemsida under Prideveckan. Länk se nedan.

Anna Morin

2007-07-25

Läs också:

  • Hbt(s)
  • Pride på fler ställen i världen
    • Dela artikel
    • Skriv ut

    Senast ändrad den 7 september 2010.