Gå till innehåll

De sprider kunskapen från World Social Forum

  • Måndag, 12 februari 2007

Planer på fortsatt engagemang i Sverige finns hos många av deltagarna i ABFs läs-spar-res-satsning till World Social Forum i Nairobi, Kenya. Över hundra svenskar reste med ABF till WSF i januari 2007, och det blev omtumlande dagar för de flesta.

De som reste med ABF planerar nu olika aktiviteter i Sverige. Kaluta Simba ska fortsätta med en studiecirkel och diskussioner om globaliseringen. Han kommer från Bafuk, Bantu organisation för fred, utveckling och kulturutbyte. Organisationen hade en studiecirkel inför WSF, sedan fick Kaluta åka som deras representant. Han bor i Kungsängen utanför Stockholm och har rötter i Kongo-Kingshasa.
- Vi har bland annat använt boken Global respekt, och här på forumet ser man hur handel och avtalet EPA påverkar situationen i Afrika. Det är frågor vi tycker är intressanta att jobba vidare med, säger Kaluta Simba.

Under motto ”En annan värld är möjlig” och ”Folkets kamp, folkets alternativ” träffades 66 000 personer från drygt 1 400 organisationer i 110 länder på WSF 2007. Kaluta menade att forumet gav honom nya kunskaper, idéer och möten.
- Det har varit jättefint att få nya kontakter, som masaikvinnan som berättade om kvinnornas arbete för att förbättra sin situation i byn. Revolutionen behöver inte vara större än så, säger Kaluta Simba.
Masaikvinnan Helen Masoon deltog på ABFs workshop under WSF med kenyanska gräsrotsaktivister.

Aron Larsson och Peggy Hamberg arbetar på Sveriges radio. De startade en studiecirkel inför WSF med vänner de lärt känna genom fackligt arbete.
- Vi hade väl alla ett engagemang som var mer än det fackliga, till exempel i Amnesty, berättar Peggy Hamberg.

Under WSF i Kenya intervjuade och fotograferade Peggy och Aron personer som rest med ABF. Materialet ska användas till en presentation för att sprida information om WSF och upplevelserna av läs-spar-res-satsningen.

Veronica Karlsson arbetar med flyktingmottagning i Norrköpings kommun. Anna Lorentzon arbetar på fritidsgård i Söderköping. De är aktiva inom SKTF, Svenska kommunaltjänstemannaförbundet, och fick ekonomiskt stöd av facket för att delta på WSF. Efter forumet ska de hålla föredrag på medlemsträffar och delta på Östergotlands Sociala Forum.
- Många seminarier var inspiration – det är ämnen jag måste kolla upp när jag kommer hem, säger Veronica Karlsson.
- Om man tänker att representanter från hela världen var på forumet, då var det inte så mycket folk. Jag tycker att det viktiga arbetet blir när man kommit hem igen, säger Anna Lorentzon.

Kaluta, Aron och Peggy, Anna och Veronica tyckte att forumet var givande. Samtidigt ville de ha en bättre organisation av WSF,
- Forumet spretar för mycket. Jag tycker att man ska trycka ihop det lite grann, särskilt seminariebitarna. Nu var det 1250 seminarier på tre dagar. Det är viktigt att ha aktuella teman som omfattar alla, menar Aron Larsson.

- Jag har hittat seminarier jag tycker är intressanta, men de har haft för lika upplägg. Fyra talare först och sedan debatt. Det har varit strul med det tekniska och med tolkar. Jag har verkligen saknat en lista över vilka som deltar på varje seminarium!, kommenterar Veronica Karlsson.

Idén med att skriva ner förslag, som minst tre olika rörelser står bakom, som en slutkläm på forumet fungerade inte heller. Tematräffarna den sista dagen av WSF 2007 liknade mest föreläsningar där olika kampanjer presenterades.

ABF kommer att fortsätta samordna studier och initiativ kring de sociala forumen. Det kan till exempel bli en starkare koppling mellan lokala svenska forum och de internationella.
- Jag tror att det som deltog i vår studie- och res-satsning kommer att engagera sig i lokala sociala forum och de kommer att föra med sig erfarenheterna från WSF, säger Kent Werne, projektledare på ABF. Dessutom kommer vi att bjuda hit personer som vi knöt kontakter med under veckan i Nairobi.

WSF 2007 har varit mer uppmärksammat i svenska medier än tidigare WSF. Allt lutar åt att flera svenska organisationer kommer att vara involverade i den globala forumprocessen. ABF, Palmecenter, Diakonia, Forum Syd och ”Kooperation utan gränser” är exempel på svenska paraplyorganisationer som arrangerade aktiviteter redan i år. Europa Social Forum kan också vara på väg till Sverige för första gången, och då till Malmö.

Nästa World Social Forum kommer att äga rum om två år (2009). Under nästa år kommer en forumvecka att utses för sociala forum i hela världen.

______________________
Lär mer om globaliseringen
Vill du fördjupa dina kunskaper om globala utvecklingsfrågor inför nästa World Social Forum? Många av deltagarna i årets forum leder studiecirklar, håller föreläsningar och seminarier runt om i landet under året. Är du intresserad kontakta ABF på din ort, (klicka på länken nedan).


Anna Morin

2007-02-12

Läs också:

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.