Gå till innehåll

Dina val gör skillnad – lär mer i klimatskola

  • Måndag, 5 februari 2007

I Stockholm startar nu ABFs stora klimatsatsning. För bara den som är medveten kan göra skillnad, menar Maria Asplund Sandell på ABF Stockholm. – Det här handlar inte bara om vädret, utan om alla de förändringar vi kan göra i våra dagliga liv.

De senaste åren har intresset för klimatfrågan ökat rejält. Men fortfarande gör vi alldeles för lite för att motverka ett av vår tids största miljöhot. Därför satsar ABF över en halv miljon kronor på att öka kunskaperna om klimatfrågor. Under 2007 startar ABFs Klimatskola med studiecirklar runt om i landet. Först ut är ABF Stockholm som hade studieupptakt den 8 februari med visning av Al Gores film ”En obekväm sanning”, där bevisen för att vi håller på att förstöra vår planet radas upp.
– Efteråt hade vi en debatt för att börja reflektera kring vad vi kan göra för klimatet i föreningar och som enskilda personer, säger Maria Asplund Sandell.

Nu hoppas hon att studieupptakten kommer att sporra många föreningar att starta studiecirklar för sina medlemmar. Den som inte är med i en förening kan gör en intresseanmäla till ABF Stockholm och när gruppen blir tillräckligt stor startar cirkeln.
Senare i vår kommer det också att hållas föreläsningar i bland annat Farsta och Skarpnäck.

Leif-Åke Falk, som var politisk sakkunnig hos förra miljöministern Lena Sommerstad, är med och tar fram studiematerial till Klimatskolan. Enligt honom är klimatfrågan vår tids viktigaste miljöfråga. Det senaste halvåret har den hamnat i medias fokus på ett sätt vi inte någonsin har sett tidigare. Det har höjt medvetenheten i samhället.
– Men folkbildningen behövs också så att så många som möjligt får möjlighet att lära sig mer om vad klimatförändringar är och vilka effekter de skapar, liksom om vilken typ av åtgärder som behövs, säger han.

Leif-Åke Falk menar att vi alla behöver lära oss mer om hur klimatet kommer att påverka våra liv. Det handlar dels om att ställen som redan är varma och torra blir ännu varmare och att de som har vattenbrist i framtiden kommer att få det allt svårare.
– För vår del kanske det blir något varmare och skönare här, men baksidan är att det också leder till mer nederbörd. Den blir antagligen mer omfattande och extrem, och risken för översvämningar ökar.

Att havsnivåerna stiger kommer också att drabba oss, och regnen kommer dessutom leda till att marken undergrävs, spår Leif-Åke Falk, precis det som nyligen skedde i Bohuslän då E6:an rasade. Men det är viktigt att se att den enskilda människan inte är maktlös mot dessa stora förändringar.
– Det finns mycket man kan göra i varje hushåll. Det stora problemet är transporter, och om allt fler tänker på att till exempel inte ta bilen korta sträckor så hjälper det naturligtvis. Den enskilda kan också bland annat byta till lågenergilampor.

Just medvetenheten kring att varje persons insats spelar roll är något som ABF:s förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg hoppas att klimatsatsningen ska medföra.
– Jag menar att folkbildning och miljö verkligen hör ihop, för vår uppgift är att ge insikter om vad man själv kan och vill göra. Och det här är inte någon enskilds ansvar, utan vi måste alla värna om det enda jordklot vi har.

– Istället för det ständiga talet om att det behövs tillväxt måste vi fundera på hur vi lever. Miljön är kopplad också till konsumentfrågor. Som ett indianskt ordspråk säger: endast när det sista trädet är fällt, den sista bäcken har torkat ut och den sista fisken är fångad kommer människan att inse att hon inte kan äta pengar. Vi på ABF har redan tagit fram en miljöpolicy som många avdelningar arbetar efter, men med Klimatsatsningen tar vi nya krafttag, lovar Elsie Bäcklund Sandberg.

____________________
Fotnot:
ABF Stockholm nås på 08-453 41 00 eller studier@abfstockholm.se.

Elin Swedenmark

2007-02-05

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.