Gå till innehåll

Stolt stipendiat skriver om sin barndom

  • Torsdag, 27 september 2007

Åsa Linderborg får ABFs litteraturstipendium på 20 000 kronor för sin ”smärtsamt öppenhjärtiga barndomsskildring ’Mig äger ingen’.” Stipendiet delades ut av ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg. - Det finns ett sug efter skildringar av så kallade vanlig människor, som visar att de också är komplicerade och mångfasetterade, säger Åsa Linderborg.

I ”Mig äger ingen” beskriver hon sin uppväxt i Västerås på 70-talet tillsammans med den ensamstående pappan vars motsägelsefulla karaktär formar hela tillvaron.
- Han tvättade sig aldrig, luktade illa och vi sov utan lakan. Samtidigt hade vi en vacker lägenhet med måttbeställda sammetsgardiner. Han kallade sig för den bästa härdarmästaren i världen med hatade att gå till jobbet. Han kallade sig kommunist men hånade dem som gick i första maj-tåget.

Mamman lämnade familjen för en annan man när Åsa Linderborg var tre år och pappans alkoholism tilltog under åren. När hon var fjorton rymde hon från pappan hem till sin mor.
- Jag visar i boken att man kan älska en människa som inte är perfekt. Och att man kan älska varandra igen även om någon gjort fel. Jag är stolt över pappa och skämdes aldrig för honom.

Åsa Linderborgs pappa lever inte längre men hon skrev boken utan sin mammas vetskap. Inte förrän sista korrekturet skulle gå till tryck fick hon läsa den.
- Det kom som en chock för henne och boken blev ett öppet sår mellan oss. Jag hade aldrig berättat hur jag hade det hos pappa. ’När jag går till affären tittar folk på mig som en aidssjuk’ kom mamma och berättade. Men nu talar hon inför andra om en dotters rätt att berätta sin historia.

När Åsa Linderborg frågat varför mamman inte tog henne med till det nya hemmet har hon fått svaret att mamman inte kunde ta ifrån pappan det bästa han hade. För det har hon dömts hårt i andras ögon.
- Mamma tänkte som många män gör vid en skilsmässa men det är inte tillåtet för kvinnor.

Sedan 1949 delar Arbetarnas Bildningsförbund ut ett litteraturstipendium till författare som ”med ordets hjälp vill synliggöra det osynliga och få oss att förnimma det glömda”.


Juryns motivering
”Åsa Linderborg tilldelas ABF:s litteraturstipendium 2007 för sin smärtsamt öppenhjärtiga barndomsskildring ’Mig äger ingen’. Beskrivningen av uppväxten med den ensamstående fadern är både varm och utelämnande. Den är brutal i sin uppriktighet, men också ömsint kärleksfull. Med tydligt klassperspektiv och socialt patos skildrar hon faderns liv och hans nedslitande arbete som härdarmästare på Metallverken i Västerås.

Åsa Linderborg berättar om den ömsesidiga kärleken mellan fadern och dottern, trots ett hem i moras där mycket brister. Faderns drickande, hans oförmåga att hantera pengar och rädsla inför vad omvärlden ska tycka och tänka präglar den lilla familjens vardag. Linderborg skildrar hur faderns tilltagande alkoholism till slut driver tonåringen Åsa att ge sig iväg från hemmet, full av genans inför faderns förfall, full av besvikelse över att han inte lyckas vara den hon hade behövt – eller den han hade velat vara. Med stor ömhet beskriver hon deras trevande försök att nå kontakt senare i livet.

’Mig äger ingen’ är samtidigt en berättelse som spänner över generationer och Linderborgs släkts brokiga historia – från Sverige till Ryssland till Italien. Det är en skildring där det politiska skeendet är ständigt närvarande – oavsett om det handlar om 1970-talets kärnkraftsomröstning, Berlinmurens fall eller kampen mot nazism och fascism under andra världskriget.

Åsa Linderborg har skrivit en stor samtidsskildring som kommer att läsas av generationer.”


Några tidigare mottagare av ABFs litteraturstipendium
1949 Stig Sjödin
Axel Strindberg
1996 Henning Mankell
2001 Anna-Clara Tidholm
Thomas Tidholm
2002 Göran Greider
2003 Agneta Elers-Jarleman
2005 Mats Berggren
2006 Elsie Johansson


Klara sjöström

2007-09-27

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.