Gå till innehåll

Världens största musikal i Eksjö

  • Måndag, 5 mars 2007

I småländska Eksjö har 300 personer arbetat på högvarv för att få allting klart till premiären av musikalen Oliver den 15 april. Sömmerskorna kom upp i 1000 sydda kostymer, snickarna byggde nio meter höga kulisser och de tillresta professionella skådespelarna repeterade tillsammans med de 150 amatörerna

Idén med ABF Jönköpings jättesatsning Oliver har varit att alla som vill ska få vara med.
- Dokusåpor som Idol och Fame grundas på utslagning och individualism. Med Oliver visar vi att ABF kan erbjuda alternativ. Folkbildningen välkomnar alla, säger Henrik Hermansson, kulturansvarig för ABF Jönköping.

Resultatet är troligtvis världens största uppsättning av musikalen Oliver som bygger på Charles Dickens klassiker Oliver Twist. 150 amatörer mellan 7 och 77 år står på scenen och lika många personer är involverade i arbetet runtomkring de 36 föreställningarna. En av dem är nittonåriga Mikael Larhm som både ska spela ”Noah” och medverka som statist.
- Att vara med i Oliver ger mig allt. Jag har ingen fast anställning utan hankar mig fram som timvikarie så att få vara med i Oliver är underbart. Det är som en annan värld.

Idén till projektet tog form för fem år sedan då regissören Gunnar Forsell var sjukskriven för utbrändhet. Han ville hitta ett nytt sätt att arbeta med både amatörer och professionella där alla är välkomna att vara med på sina egna villkor.
- Anledningen till att det blev just Oliver var för att jag hade arbetat med den tidigare men inte riktigt hade fått den ur kroppen. Jag vill göra den större och bättre, gå djupare in på karaktärerna. Dessutom är ämnet rykande aktuellt. Vuxna utnyttjar fortfarande barn för sina egna ändamål och det måste vi få ett slut på, säger Gunnar Forsell.

Satsningen bygger på långsiktigt arbete. De 150 amatörerna har deltagit i teaterövningar, ledda av regiassistenten Villmar Björkman och dramapedagogen Sara Hagström, under ett års tid i något man kallar Teaterskolan. Tanken är att Teaterskolan ska fortsätta även efter Olivers slut så att deltagarna kan utveckla sina inhämtade kunskaper. Planer finns även på fler uppsättningar i framtiden.
- Idag tror många att det räcker att vara med i en dokusåpa för att nå toppen, men jag vill visa att det krävs hårt arbete. I det här projektet ska alla få växa tillsammans. Vi får lära oss att ta hänsyn till varandra och att samarbeta, säger Gunnar Forsell.

I föreställningens huvudroller agerar sex professionella skådespelare som bosatt sig i Eksjö under ett halvårs tid. Här finns skådespelare från Dramaten och musikalartister från uppsättningar som Mamma Mia. Veronica Sinclair har bland annat arbetat som huvudlärare i teater vid Malmö Musical Academy, i Oliver spelar hon änkan Corney. För henne är det är en ”jättekick” att arbeta tillsammans med amatörskådespelarna.
- Ska du ha det här yrket krävs en otrolig vilja och totalt engagemang. Som professionell skådespelare kan det vara svårt att behålla den gnistan. Men den entusiasm, glädje och vilja som jag ser hos de här amatörerna påminner mig om teaterns kärna.
- Jag har faktiskt aldrig tidigare varit med om ett så genomgripande vettigt projekt. Att ABF gör en sådan här jättesatsning på kultur är fantastsikt. Det är så många som får undervisning och stimulans genom Oliver, säger hon.

Ett samarbete har även inletts med Arbetsmarknadscentrum i Eksjö vilket gjort att arbetslösa, sjukskrivna och människor med funktionshinder fått roller i uppsättningen, antingen på eller bakom scenen.
- Att märka att man betyder något och att någon efterfrågar en är viktigt. Det vet jag som själv varit i den sitsen, säger Gunnar Forsell, och berättar att de fick möjlighet att anställa tio personer för arbetsträning förra året.
- Tyvärr var de tvungna att sluta i och med den nya regeringen. Det var en väldigt jobbig period. Det var som att sparka undan benen på oss, säger han.

Varför ska man se Oliver?

- Därför att den kommer att bli väldigt, väldigt bra, säger Veronica Sinclair med eftertryck. Det är mycket skratt och många tårar. Vissa scener är mycket starka. Jag sitter på repetitioner och småhulkar fastän jag kan den här uppsättningen så väl.
- Ja, det här är unikt, säger Gunnar Forsell. Det är stort. Publiken kommer att känna sig berörd ända in i djupaste själen.

________________________
Fotnot:
Under våren kommer det att anordnas bussresor till musikalen Oliver i Eksjö från ett flertal platser i landet. För mer information surfa in på musikalens webbplats, www.musikalenoliver.se, eller klicka på länken nedan.

ABF har musik- och dansverksamhet i hela landet. Bland annat finns 45 musikhus och 25 studior. 2042 pop- och rockband är aktiva liksom körer i 254 kommuner. Dancirklar i en rad olika stilar finns i 334 kommuner. Kontakta ABF på din ort för information om studieprogrammet där du bor. Kontaktuppgifter via länken nedan.

Jenina Dahlberg

2007-03-05

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.