Gå till innehåll

Vässar kultursynen

  • Fredag, 19 oktober 2007

Boken på arbetsplatsen är en myllrande mötesplats där åsikter bryts och idéer föds. I år samlas LO-förbundndens medlemmar och författare som Åsa Linderborg, ABFs litteraturstipendiat 2007, Lena Kallenberg, Ann-Charlotte Alverfors och Bernt-Olov Andersson på Brunnsviks folkhögskola under tre dagar fyllda av seminarier, kultur och nätverkande.

Seminariet knyts ihop med ett kulturpolitiskt seminarium där historikern Per Sundgren diskuterar arbetarrörelsens kultursyn utifrån konflikten mellan högt och lågt. Efteråt följer ett panelsamtal där Elsie Bäcklund Sandberg, ABFs förbundssekreterare, Stefan Carlén, Handels och Ordfront, Ingvar Persson, Aftonbladet och Margareta Israelsson, (s) Riksdagens kulturutskott diskuterar under rubriken ”Rätten till orden – en politisk fråga”.
- Arbetarrörelsen kultursyn har ofta varit otydlig. Är det viktigast att erövra de borgerliga salongerna eller ska vi ha egna mål att sträva efter? Ofta har det blivit en medelväg, säger Kjersti Bosdotter från IF Metall som ingår i arbetsgruppen för Boken på arbetsplatsen.

- Ibland kan det kännas som om det viktigaste är att sprida Svansjön. Teaterutbudet består mest av medelklassnojiga pjäser liksom litteraturen också huvudsakligen speglar medelklassen.

Under socialdemokratiska regeringsperioder har arbetarrörelsens kultursyn ofta blivit lika med den statliga kulturpolitiken, så behöver det inte heller vara, menar Kjersti Bosdotter.
- Diskussionen handlar om vad vi ska göra nu och i framtiden. Vi har en höger som mycket medvetet agerar utifrån ideologisk grundsyn. Vad ska arbetarrörelsen stå för?

Årets seminarium präglas av att förlaget En bok för alla förlorat sitt statliga stöd och står inför en oviss framtid. Bland annat hotas den läsfrämjande verksamheten där det landsomfattande projektet ”Läs för mig pappa” tillsammans med ABF och sju LO-förbund ingår. Arbetsplatsbibliotekens förutsättningar förändras också.

Mer än 1200 pappor inom LO-förbunden har kommit på pappa-träffarna runt om i landet, mött författare och fått välja varsin bok från En bok för alla till sig själva och en bok var till sina barn. Nu är risken stor att verksamheten måste skäras ner.
- Många arbetare har dåliga efterenheter från skolan och läser inte själva, men det krävs väldigt lite för att väcka intresset. Många vill vara goda förebilder för sina barn så att de inte upprepar samma mönster.

Boken på arbetsplatsen ger arbetarförfattarna möjlighet att träffa dem de beskriver. Människorna som idag befinner sig i de miljöer som de själva lämnade för att skriva.
- Det kan vara ett tag sedan författarna själva stod på verkstadsgolvet, säger Kjersti Bosdotter.

Boken på arbetsplatser är ett samarbete mellan ABF, Brunnsviks folkhögskola, Restaurangfacket, Industrifacket Metall, Transportarbetareförbundet och Sveriges Författarförbund. Seminariet hölls den 22-24 oktober.

Läs fler artiklar nedan och mer på Brunnsviks folkhögskolas webbplats, klicka på länkarna.
______________________
Läs mer om Åsa Linderborg som fick ABFs litteraturstipendium under Bokmässan i Göteborg, klicka på länken nedan.

Klara Sjöström

2007-10-19

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.