Gå till innehåll

Annika Nilsson ABFs nya förbunds-sekreterare

  • Tisdag, 22 april 2008

ABFs nya förbundssekreterare heter Annika Nilsson. På förbundsstämman fick ABF även ny konstitution, något som gör beslutsstrukturen tydligare, menar Annika Nilsson. Hennes vision är ett ABF som är mer på tårna, och som opinionsbildar för folkbildning och kultur.

- Det är alltid bra att bilda sig och prova på annat. Vi ska få människor att göra saker som de är nyfikna på, säger ABFs nya förbundssekreterare Annika Nilsson.

Hon tillträder 24 april och behöver inte byta arbetsplats. Sedan ett drygt år är hon anställd som ABFs ekonomiska chef och är placerad på förbundsexpeditionen i Stockholm. Annika Nilsson säger att hon har haft ett otroligt bra år, och berättar om sin fascination för en organisation med 34 000 aktiva studiecirkelledare.

- Hela ABFs verksamhet bygger på att folk vill vara med oss. Vi måste ha en bra verksamhet, helt enkelt!

Annika Nilssons bakgrund framstår som klassisk för ABFs ledning. Först aktiv i SSU i tonåren, sedan verksam inom Socialdemokraterna. Det ovanliga med Annika Nilsson är att hon blev riksdagsledamot och det i unga år. Hon valdes in 1994, då var hon bara 23 år och yngst i (s) riksdagsgrupp.

- Jag var ung men upplevde aldrig att jag blev åsidosatt. Jag har fått uppdrag, varit med i utredningar och kunnat ta plats, säger Annika Nilsson.

Under många år satt hon i Kulturutskottet och innan valet 2006 var hon statssekreterare hos Morgan Johansson på Socialdepartementet.

Det märks att Annika Nilsson är van att diskutera och lägga fram åsikterna i tydliga påstående och argument. När hon kommer in på sin inställning till olika jobb och uppdrag så återkommer hon till orden som beskriver hennes vurm för folkbildning.

- Jag är inte rädd för att prova på annat. Det är väl tävlingsillern inombords som driver mig, jag måste inte vinna men vill testa mina gränser.

Framtiden för ABF handlar om att ligga i framkant, och att bli en starkare opinionsbildare, tycker den nya förbundssekreteraren.

- ABF ska bli mer på tårna. Ett positivt exempel är Klimatskolan som pågår nu. Men vi måste också fundera över vad som blir nästa stora fråga?

De ämnen som Annika Nilsson vill lyfta i samhällsdebatten är kultur och utbildning. Hon är givetvis kritisk mot den borgliga regeringens politik, bland annat för att de avskaffat korttidsstudiestödet för vuxna.

- De val man gör när man är 15 år ska inte bestämma vad man gör resten av sitt liv! Och jag tror att människor som får möta sin nyfikenhet blir starka människor.

Inom kultur framhåller hon folkbildningens fördelar: att ABF finns i hela landet och har starkt samarbete mellan proffs och amatörer.

- Vi står också för kopplingen mellan att uppleva kultur och att själv skapa. Jag vill att ABF ska driva ett erkännande för människans eget skapande, säger Annika Nilsson.

Från och med hösten kommer Annika Nilsson ha ABFs ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson vid sin sida på heltid.

- Det ska bli roligt. Vi känner varandra sedan tidigare och kompletterar varandra. Kålle är spontant och väldigt kreativ.

- Jag gillar struktur och tydliga roller. Jag gillar fyrkanter. Man ska veta vad man har för befogenheter, även om det alltid är något man kan förändra och utveckla.

Mer struktur ska det också bli med ABFs helt nya konstitution. Sedan starten, i snart hundra år, har ABF på sätt och vis haft dubbla led för samordning och beslut. Medlemsorganisationerna har deltagit i ABFs högsta beslutande organ, förbundsstämman, vartannat år. Samtidigt har ABFs självstyrande avdelningar – ABF Karlstad, ABF Malmö, ABF Mitt i Lappland och så vidare – samlats till egna förbundskonferenser för att tala ekonomi och verksamhet.

- Vi har inte kunnat gifta samman medlemsorganisationerna och avdelningarna på ett bra sätt, kommenterar Annika Nilssson.

Men med mottot ”tydlighet, inflytande och ansvar” antog ABFs stämman 2008 en ny konstitution. Nu kommer en lika stor andel representanter från såväl avdelningar/distrikt som ABFs medlemsorganisationer att väljas på stämman och sitta i en gemensam, nationell styrelse.

Man kan säga att förbundssekreterarens nyfikenhet och fyrkantighet sammanfaller i den nya konstitutionen.

- Konstitutionen speglar den bredd som finns inom ABF. Nu har vi en beslutsstruktur som gör det möjligt att utveckla verksamheten! avslutar en nöjd Annika Nilsson.

Annika Nilsson efterträder Elsie Bäcklund Sandberg som går i pension.

_______________________

Annika Nilsson väljer:

1. En studiecirklar jag skulle vilja gå: Lär dig spela gitarr
2. En studiecirklar jag kan leda: Konsten att få ett liv med småbarn att gå ihop
3. Smultronställe: Sandstranden i Hemmeslöv – Båstad
4. Dold talang: Är ganska duktig på att sticka och jobbar på att utveckla min virkning
5. En bok jag vill rekommendera: ”Var är mamma?” av Julia Donaldson
6. Favoritstad: New York
7. Motto: ”du skall tacka dina gudar om de tvingar dig att gå – där du inga fotspår har att lita på” – Karin Boye

Anna Morin

2008-04-22

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.