Gå till innehåll

Socialistiskt Forum – succé igen

  • Onsdag, 19 november 2008

Socialistiskt Forum slog återigen rekord i antal deltagare, och har etablerat sig som Sveriges största forum för radikal idédebatt. Under en dag besökte fler än 2500 personer ABF-huset i Stockholm för att delta på något av de 80 seminarierna, föreläsningarna och diskussionerna, och för att mingla runt bland bokbord och utställningar.

Salarna var ofta överfulla, folk fick vända i dörren och stundtals var det så trångt i korridorerna att det blev totalstopp.
– Någon liknade forumet med vänsterns kärnkraftverk. Jag vet inte hur politiskt korrekt den liknelsen är egentligen, men stundtals kändes det som att taket på ABF-huset skulle lyfta, sade en glad Moa Elf Karlén, samordnare av forumet och studiesekreterare på ABF Stockholm.

Besökarna fick ta del av en bred men samtidigt radikal idédebatt. Några frågor som drog fulla salar var diskussioner om USA efter valet, privatiseringarna, fondsocialismens revansch, klasshatet uppifrån – och så förstås finanskrisen och möjliga alternativ till den havererade nyliberalismen.

Debattören Johan Ehrenberg talade exempelvis om behovet av offensiva satsningar för att rädda oss ur såväl finanskrisen som klimatkrisen, två ämnen som inte undgår att beröra någon.

- Vi måste våga använda den offentliga sektorn som motor i förändringen. Annars går det inte. Vi kan inte lita på "marknadslösningar". Nyliberalismen är död! sade han och propagerade för införande av "verklig trängselskatt och förbud mot inrikesflyg för att snabba på klimatomställningen.

Han lade också fram en alternativ investeringsbudget för klimatet, där gratis och utbyggd kollektivtrafik, massiva satsningar på alternativa energikällor och drivmedel ska finansieras med att använda det existerande budgetöverskottet, men också med en ny klimatskatt och inställda väginvesteringar. Det handlar om politisk vilja, menade han. Men allt kan inte lösas med politik. Det handlar också om att var och en måste ta ett personligt ansvar och "leva som man lär".

- Du kan ändra din konsumtion, köpa lågenergiprodukter, ändra ditt resande, sluta flyga, skrota bensinbilen, ändra vad du äter, göra din egen el och så vidare. Det är inte lönsamt, men det är nödvändigt om vi ska klara omställningen, sade Ehrenberg, som själv har köpt solpaneler och vindsnurror som täcker hans energibehov.

Socialistiskt Forum återkommer nästa år. Redan i vår kommer dock flera av de frågor som diskuterades på forumet att följas upp med föreläsningar och studiecirklar på ABF Stockholm.

– Forumet skapar ett sug efter mer. Människor vill fortsätta studera och diskutera ekonomi, politik och gemensamma lösningar på samtidens stora problem. Och det är förstås en längtan som kommer att göra avtryck i vårens föreläsnings- och studiecirkelprogram, säger Moa Elf Karlén.

Kent Werne

2008-11-19

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.