Gå till innehåll

ABF saknar satsningar på bredd och amatörer i magert kulturfläsk

  • Måndag, 21 september 2009

Utan folkbildning, fri entré till statliga museer, kommunala kulturskolor, amatörkultur, samlingslokaler, replokaler och tillgängliga scener har vi inget svenskt kulturliv. Därför är det trist att regeringen är så tafatt på detta område. Runt om i landet skärs det ner på både kulturskolor och folkbildning, och regeringen gör ingenting för att motverka detta.

- Så det är ett magert valfläsk på kulturområdet som regeringen bjuder på idag. Istället för ordentliga satsningar blir det ideologiska markeringar, sparprogram och halvmesyrer.
Det säger ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en kommentar till regeringens kulturproposition som presenterades sen 21 september.

- De rödgröna har ett drömläge att göra kulturpolitiken till en valfråga. Särskilt viktigt är då att de lägger förslag som gynnar den breda folkrörelse- och amatörkultur som frodas utanför de statliga institutionerna. Då handlar det inte minst om folkbildning och kulturskola.

- ABF vill se en ordentlig satsning på breddkulturen: på folkbildning, amatörkultur, samlingslokaler, kulturskola och frivilligorganisationer. Om oppositionen lyckas enas om detta kan det bli en verkligen spännande valrörelse 2010 på kulturens område.

Helene Oljons

2009-09-21

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.