Gå till innehåll

Fira kvinnodagen med ABF

  • Måndag, 2 mars 2009

I samband med inter-nationella kvinnodagen 8 mars öppnar ABF dörrarna för kampen för jämställdhet. Vi gör det på många olika sätt. Det blir samtal om allt ifrån kvinnors villkor i arbetslivet till kvinnors hjärtan. Men också sång och musik av och med kvinnor, teaterupp-levelser i feminismens tecken, konstutställningar, film och demonstrationer. Kolla med ABF på din ort vad som är på gång.

Här följer några axplock från ABFs repertoar runt om i landet.

På ABF-huset i Stockholm drabbar Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly – ”den nya alliansen” – samman i en debatt om jämställda löner. På Långholmens Folkhögskola arrangeras ”En dag för alla feminister i jämställdhetens tecken”. På eftermiddagen kan du delta i en demonstration på Södermalmstorg, och på kvällen blir det fest på Kägelbanan, med musik av bland andra Anne Brun.

I Fittja blir det tal, uppträdanden och tipspromenad hos Verdandi; I Järfälla kan du se film den 8 mars, men också värma upp redan den 5, 6 och 7 mars genom att diskutera kvinnors rättigheter förr och nu. Och i Märsta fylls internationella kvinnodagen av sång och författarbesök.

I Örebro kan du ägna hela helgen åt festivalen Systerskap! Från fredag till söndag blir det föredrag, samtal, musik, dans, film, teater, utställning och fest. ABF Örebro är en av arrangörerna och bidrar bland annat med föreläsningen ”Korsdrag i feminismen” med Johanna Palmström och Moa Elf Karlén.

I Uppsala går hela veckan i feminismens tecken. ABF i Uppsala arrangerar en föreläsning varje kväll i samarbete med sina medlems- och samarbetsorganisationer. Den 4 mars talar till exempel riksdagsledamoten Josefin Brink om vad feministisk ekonomi är för något.

”Kvinnors rättigheter har inga gränser” är parollen för 8 mars-demonstrationen i Malmö, en vinterparad med inledande tal av bland andra Eva-Britt Svensson (v) och Ingagill Bjärtén (S-kvinnor).

Hur jämställt är egentligen arbetslivet? Diskutera detta med IF Metalls jämställdhetsombudsman Boel Carlsson på CTH-museet i Borlänge.

Sugen på film på samma tema istället? I Smedjebacken och Ludvika visas den uppmärksammade filmen ”Facking generation”, om unga kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden, följt av samtal med regissören Moa Forstorp.

Bryr du dig om jämställdheten i sjukvården? Då kan du delta i ett samtal om kvinnor och hjärt-kärlsjukdomar tillsammans med bland andra Lill-Babs i Ljusdal.

Mångfald och jämställdhet, våld i nära relationer och mödradödlighet är teman som debatteras i Västervik redan på lördagen den 7 mars.

På Arbetets museum i Norrköping blir det en heldag med feminismen i fokus. Du kan bland annat lyssna på samtal om feminismens backlash i USA efter 11:e september, och om kvinnors försämrade villkor i Ryssland efter Sovjets fall. I Norrköping tjuvstartar också ABF med ett köksbordssamtal om kvinnors villkor under förändring den 5 mars.

I Mölndal firas 8:e mars med workshops, dans, musik och mat på Teaterhuset. Kvinnojouren och UNIFEM berättar om sin verksamhet och det blir chilens folkdans och hip-hop.

ABF Gotland arrangerar en kvinnodag för unga tjejer tillsammans med Almedalsbiblioteket. Spelningar, film, Guitar Hero och muffverkstad väntar dem som kommer dit.

Även i Boden blir det en kvinnodag sprängfylld med aktiviteter: teater, seminarier och annat spännande.

Kvinnors hantverk och handarbete står centrum hos ABF i Dorotea, där det också bjuds på musik och kaffe.

Författaren Aino Trosell är dragplåster vid kvinnodagsfirandet hos ABF i Falun, där också sångerskan och den före detta ANC-politikern Jennifer Furgeson uppträder.

I Mjölby kan du delta i en workshop om ”kvinnors energicirkel” och lyssna på en föreläsning om starka kvinnor i världen på Kvarnparken.

Eller samtala om ”kvinnlig konstprovokation” med skulptören Moa Lindh på Hantverksmuseet i Falkenberg.

Det händer fler saker i samband med internationella kvinnodagen runt om i landet. Kontakta ABF på din ort för mer information. Hemsidor och adresser hittar du i länken här nedanför.

Kent Werne

2009-03-02

Läs också

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.