Gå till innehåll

Fixa bästa dansgolvet på nästa diskotek

  • Torsdag, 18 juni 2009

Drömmer du om att spela skivor på klubbar och diskotek? Vill du kunna göra den perfekta taktmixen, och lära dig att spela med vinylskivor? En DJ-kurs eller studiecirkel som peppar dig att våga spela dina favoritskivor inför publik är ett perfekt sätt att komma igång. – Du ska gå kursen för att få en rivstart som discjockey, en kick i baken och känna att det är det här jag vill göra, säger cirkelledaren Nicola Pryke.

I en av salarna på Fryshuset i Stockholm står Alexander Danielsson, tidigare medlem i det svenska DJ-kollektivet Scratchaholics, och vrider vinylskivorna fram och tillbaka med snabba rörelser för att framkalla ett ljud som kallas scratch.

Ikväll är han gästlärare för studiecirkeln ”DJ-kurs för tjejer” och runt honom står deltagarna med ögonen på helspänn för att snappa upp alla tekniktips.
– Det är en ny värld som har öppnat sig för mig. Jag lyssnar på musik på ett helt nytt sätt, hur låtarna är uppbyggda och vart jag skulle kunna mixa in en ny låt. När jag går ut på klubb så har jag till och med börjat lyssna efter hur DJ’n gör sina mixar. Det har redan blivit som en yrkesskada, säger Emma Wallmén.

Nicola Pryke har själv varit DJ i många år och vittnar om en mansdominerad bransch där det är svårt att ta sig in som tjej. Det gäller att bli väldigt duktig på att spela skivor, hitta sin egen nisch och skaffa sig de rätta kontakterna. Därför har deltagarna fått i hemläxa att intervjua en DJ eller en artist, ta kontakt med folk som driver klubbar, och surfa runt på de rätta forumen för att skapa sig ett eget nätverk.
– Det känns viktigt och inspirerande för mig att hjälpa fler tjejer att ta sig in i branschen. Jag har manliga förebilder också men blir dubbelt så inspirerad av en kvinna som har gått hela vägen och är grym. Det var därför som jag ville leda den här kursen, visa att det funkar att vara tjej i den här branschen.

Studiecirkel innehåller DJ-historia, utrustningens funktioner, olika mixtekniker och musikstilar, scratching, bygga sina egna mixar samt tips på hur man marknadsför sig själv. Målet är att deltagarna ska stå på egna ben när kursen är färdig, det enda som ska återstå är träning på egen hand.
– Nikki har fått med allt jag vill lära mig. Hon har tagit oss seriöst och pushat oss att göra skivspelandet till ett jobb. Har du ett stort intresse av att lyssna på musik så måste du testa den här kursen. Det är så roligt att lära sig mixa och det låter så bra när man lyckas få två låtar att flyta ihop på ett snyggt sätt, säger Emma Wallmén.

______________________

DJ-cirklar
DJ-cirklar finns på ett begränsat antal orter. Om du inte hittar någon där du bor kontakta gärna ABF och hör efter om det går att starta en. Klicka på länkarna nedan för att söka efter cirklar och kurser eller hitta kontaktuppgifter till ABF.

Andra musikcirklar
ABF har ett rikt utbud av musikcirklar inom en rad olika genrer. Hitta dem via länken nedan.

Do It Yourself - lyckas med bandet på egen hand
Har du ett band eller vill du starta ett? Gör inte som många andra - häng i replokalen och vänta på att någonting skall hända? Som om det behövs grönt ljus från branschen för att komma igång. Gå en D.I.Y-cirkel istället och lyckas på egen hand. Läs mer nedan.

Daniel Söderberg

2009-06-18

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.