Gå till innehåll

Moa-stipendiet till Gunilla Nyroos

  • Torsdag, 26 mars 2009

Skådespelerskan Gunilla Nyroos mottog 20 000 kronor samt publikens rungande applåder i samband med utdelningen av 2008 års Moa-stipendium. Enligt juryns motivering så tilldelades Nyroos stipendiet bland annat på grund av hennes träffsäkra och övertygande kvinnoporträtt. – Vilken fin formulering. Jag kan inte annat än hålla med, sa en skrattande vinnare.

Drygt hundratalet personer sökte sig till ABF-huset i Stockholm onsdagen den 25 mars när 2008 års utdelning av Moa-stipendiet ägde rum. ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson delade ut stipendiet till en rörd Gunilla Nyroos.
– Jag är väldigt stolt över det här priset. Min ambition har alltid varit att gestalta kvinnor som tar sig upp från ett underläge. När jag tänker på Moa så tänker jag särskilt på en av de sista inspelningsdagarna under filmen Moa. Vi ska filma en stumbild och jag står mitt i en vitsippsskog. Jag har ett gevär på axeln och är gravid med min dotter, mitt enda barn. Den känsla som infann sig då gjorde att jag tänkte, närmare Moa än så här kommer jag aldrig att vara.

Ebba Witt-Brattström, vice ordförande i Sällskapet Moas vänner, medverkade också under kvällen och fångade publikens uppmärksamhet när hon reflekterade över sin egen relation till Moa och hennes författarskap.
– I denna tid kan det kännas som att mycket inte är på riktigt, som till exempel när vi slår på vår TV. Då är det så otroligt glädjande att läsa Moas böcker och känna, det här är verkligen på riktigt, sa Ebba Witt-Brattström och förklarade att Moa Martinsson alltid känns aktuell.

Ebba Witt-Brattström avslutade sitt tal med ett citat av Carl Jonas Almqvist.
– ”Hos svensken betyder fattigdom egentligen koncentration. Kraftens sättande på ett kort, personligheten. Öppnandet av en inre individuell källa med outtömlig åder”. Därifrån är steget inte heller långt till Gunilla Nyroos, för du har också porträtterat livets egen armé. För dig gäller också dessa ord om koncentration, kraftens sättande på ett kort, personligheten och öppnandet av en inre individuell källa med outtömlig åder.

Gunilla Nyroos startade sin skådespelarkarriär 1969 och har sedan dess förgyllt många filmer och teatrar med sin karaktäristiska talang. Hon är mest känd hos svenska folket för sin roll som Lillemor i den klassiska serien Hem till byn, men även för den Guldbagge hon tilldelades 1984 för sin insats i filmen ”Berget på månens baksida”.
I filmen ”Moa” från 1986 så spelade hon huvudrollen som Moa Martinsson, och 2008 talade hon in Moas debutroman ”Kvinnor och ett äppelträd” som finns med i talboksserien Klassiska kvinnor.


Juryns motivering:
Gunilla Nyroos är en av våra mest folkkära karaktärsskådespelare, verksam sedan 1969 på teater, film och i teve.
För sin träffsäkra gestaltning av världens första kvinnliga matematikprofessor Sonja Kovalevsky i "Berget på månens baksida" fick hon 1984 en Guldbagge. Det är också Gunilla Nyroos som förevigat Moa Martinson i svenska hjärtan med filmen "Moa - en kvinnas kärlek" (1986). Nyroos har 2008 läst in Moa Martinsons debutroman "Kvinnor och äppelträd" på ett kongenialt sätt.

Det speciella med Gunilla Nyroos spelstil är helt i Moas anda: här tas kvinnors inre resning mitt i vardagsslitet på allvar. Nyroos undviker det publikfriande uttrycket och väljer istället att framhålla det mänskligt existentiella, något som vinner i längden. För att citera Aftonbladets recension av föreställningen "Blommor av stål" på Vasateatern 2008: "Gunilla Nyroos - man skulle kunna se om pjäsen bara för att följa enbart henne."

___________________________
Flera som tidigare har fått Moa-stipendiet:
Kerstin Ekman 1991
Sara Lidman 1996
Ulrika Knutsson 2005
Birgitta Holm 2006
Suzanne Osten, Margareta Garpe och Gunnar Edander 2007


Daniel Söderberg

2009-03-26

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.