Gå till innehåll

Se kulturdebatt på You Tube

  • Fredag, 13 februari 2009

Framtidens kulturpolitik – vad vill kulturutredningen? Det var temat för den digitala debatt som direktsändes från ABF-huset i Stockholm till Folkets Hus och Parkers Digitala Hus över hela landet – en debatt som mer än 1000 personer deltog i.

Paneldebatten direktsändes den 16 februari från ABF-huset i Stockholm till 13 Digitala Hus på olika orter i Sverige. Efter att utredningens ordförande Eva Swartz Grimaldi, Margareta Israelsson (s) och Mats Johansson (m) frågats ut i ABF-huset så fortsatte debatten med kulturarbetare och lokalpolitiker.

Orterna var bland andra Göteborg, Malmö, Boden, Sandviken. Mindre orter som Grästorp, Emmaboda, Heby och Skoghall var också med. Sammanlagt deltog 1 000 personer.

– Det här visar att vi är redo att med hjälp av ny teknik sprida intressanta diskussioner över landet, säger ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Det ger oanade möjligheter att förstärka demokratin och motverka att all makt bara finns i vår huvudstad.

Debatten spelades också in och kan ses på YouTube. Klicka på länken här nedanför och kolla på delar av debatten eller se hela.

Bakom debatten stod Koalition för kulturdebatt – ett antal kulturorganisationer som gått samman för att påverka dagordningen för kulturdebatten, däribland ABF, Folkets Hus och parker, Riksteatern och TCO.

Under våren genomförs ytterligare fyra seminarier som belyser civilsamhällets betydelse för kulturlivet, tillgänglighet samt konstnärernas villkor och ekonomi.

--------------------------------------------------------------------------

Koalition för kulturdebatt består av ABF, Folkets Hus och Parker, Riksteatern, Teaterförbundet, KLYS, Författarförbundet, TCO, SKTF, Bygdegårdarnas Riksförbund, KRO, Sveriges Konstföreningar samt Arena Idé.

Digitala Hus är en satsning på att sprida film och kultur genom digital teknik. Bakom satsningen står Folkets Hus och Parker, och ABF samarbetar med FHP kring olika digitala satsningar. De digitala husen fungerar dels som vanliga biografer, men används också för direktsändningar av konserter, teatrar och debatter.

 


2009-02-13

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.