Gå till innehåll

ABF stöttar Trollhättan i tunga tider

  • Torsdag, 25 februari 2010

Trollhättan har drabbats hårt av varsel. Nu kraftsamlar ABF för att erbjuda uppsagda en väg vidare i livet.

Att bli uppsagd kan vara en krisartad upplevelse, men även en chans till att pröva någonting nytt. När lågkonjunkturen slog till mot Sverige drabbades Västra Götaland värst. Inte minst Trollhättan lamslogs av krisen när SAAB och deras underleverantörer var på väg mot nedläggning.

ABF FyrBoDal i norra delen av Västra Götaland kraftsamlar nu för att stötta de som drabbats av uppsägning. Med tio anpassade utbildningar i ekonomi, svenska, personlig utveckling, datorkunskap, juridik, hälsa och egenföretagande får de drabbade en möjlighet att gå vidare i livet.

– Utbildningarna är ett steg på vägen till någonting nytt, säger Håkan Chalto, ombudsman på ABF FyrBoDal.

Störst har intresset varit kring datorutbildningar.

– Vi har sex mobila datorstudios som vi kör runt efter behov. Blir 50 personer varslade kan vi åka ut till företaget med 50 bärbara datorer, trådlöst internet och handledare, säger Håkan.

Många varslade personer är även intresserade av att starta eget företag.

– Det är en helt annan sak att driva ett företag jämfört med att vara anställd. Vi stöttar genom utbildning kring bolagsformer, ekonomi och arbetsgivaravgifter. Det är viktigt att veta vad man ger sig in i, säger Håkan.

Till sin hjälp i de frågorna har ABF FyrBoDal ett ovanligt samarbete med Nyföretagarcentrum i regionen. Tillsammans med fackförbund och omställningsföretag anordnar man även informationsträffar och deltar på mässor. Intresset är positivt och Håkan Chalto råder alla som drabbats av uppsägning att fundera på hur de vill gå vidare.

– Vill du sadla om, eller fortsätta i samma yrke? Prata igenom situationen med fackförbund och omställningsföretag och se vilka ekonomiska förutsättningar som finns för vidareutbildning. Ett telefonsamtal till ABF FyrBoDal kan vara början på något nytt, säger Håkan Chalto.

Hör av dig – det finns mängder med utbildningar att välja på!

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.