Gå till innehåll

Dansa tribal style i Östersund

  • Tisdag, 26 januari 2010

Bli inspirerad! I vår har du möjlighet att meditera till delfinljud, prova på Poi, Tvåändsstickning eller få tips inför husrenovering, bland mycket annat.

Våren bjuder på många nya och spännande cirklar och föreläsningar i hela landet. I Östersund är det fullt upp. Lotta Forsberg, ansvarig för verksamhetsutvecklingen på ABF i Östersund, berättar att bland annat Birgitta Kimber kommer till Östersund och pratar om sin bok ”Älskade, förbannade tonåring”.

– Hon kommer att prata om hur föräldrar kan fördjupa relationen till sin tonåring. Att det kan vara möjligt även om det verkar väldigt svårt, säger Lotta Forsberg.

Lotta Forsberg berättar att de har märkt att barn och föräldrar gärna vill göra saker ihop, vilket de får göra på Mikael Zifa Erikssons workshop i sång, rytm och dans, som hålls för barn/ungdomar och vuxna tillsammans.

Själv kommer Lotta Forsberg att erbjuda två kvällar om delfiner.

– Första kvällen pratar jag om delfiner och deras påverkan på – och samspel med – oss människor, nu och genom historien, säger hon. Det finns så många berättelser om hur delfiner har räddat människor på olika sätt.

Andra kvällen håller Lotta en guidad meditation till delfinljud.

– Det har visat sig att delfinernas läten frigör endorfiner hos oss människor, vilket är kroppens egna ”må-bra” hormoner, och själva meditationen gör oss lugna och harmoniska, säger Lotta Forsberg.

ABF i Östersund har också mycket varierat att bjuda på när det gäller terminskurser.
”Poi” är en typ av jongleringskonst som härstammar från Maorierna i Nya Zeeland. I varje hand håller man snören med tyngder, som man svingar runt i olika mönster samtidigt som man dansar.

– När man blir lite mer avancerad använder man eld, det är väldigt uttrycksfullt, säger Lotta Forsberg.

Du kan också dansa ”American Tribal Style Dance”, en blandning mellan indisk dans, Flamenco och orientalisk dans. Dansstilen utvecklades i USA under 1960-70-talet och musiken är ofta jordnära och lite mystisk. Den här kursen riktar sig främst till kvinnor från 15 år och uppåt.

Vill du göra något lugnare, kan du gå en kurs i tvåändsstickning – en gammal, nordisk stickteknik som skiljer sig från vanlig stickning genom att man hela tiden har två garntrådar – ändar – som man växelvis använder till varannan maska och snor om varandra under stickningen.

Om du bor i en äldre villa och vill göra något åt din höga elräkning samtidigt som du bidrar med en insats för miljön, rekommenderas kursen i ”Energismart husrenovering”, som hålls i samarbete med Energikontoret. Här får du lära dig mer om smarta materialval och energisystem för äldre hus.

På sportlovet kommer det att finnas en pysselverkstad för alla sportlovslediga barn.
– En dag kommer Marie Olofsson och pratar om älvor och troll och en annan dag ska jag prata om delfiner och göra delfinpyssel med barnen, säger Lotta Forsberg.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.