Gå till innehåll

En talang på scen

  • Fredag, 4 juni 2010

Från servicehusen till Sveriges största scener. Operasångaren och undersköterskan Freddy Amigos karriär har bara börjat. ABF fick tidigt ta del av hans talang.

När Freddy Amigo klev ut på scenen i tv-programmet ”Talang 2010” tog han tittarna med storm. Ingen trodde att den smått nervösa mannen kunde sjunga så fantastiskt. Men för många åldringar på Västmanlands servicehus var hans succé ingen överraskning. Det senaste året har Freddy Amigo regelbundet bjudit dem på en musikalisk resa – arrangerad med hjälp av ABF
- När jag sjunger för mina gubbar och gummor … jag ser i deras ögon att de drömmer sig bort. Jag sjunger gamla låtar som de minns. De återupplever känslor, kärlek, gråt. Den känslan jag får av dem är fantastisk.

Freddy Amigo började besöka servicehusen för två år sedan. Efter tips från hans bror som driver en dansskola genom ABF hade Ingegerd Erdin, verksamhetsutvecklare på ABF Västerås, fått upp ögonen för Freddy Amigos talang och arrangerat för honom att sjunga på olika servicehus.
- Jag vill sjunga för alla, gamla, unga, rika och fattiga. Det är det jag gör nu, ABF har hjälpt mig att förverkliga den här resan.

När Freddy Amigo började samarbeta med ABF var han långt ifrån någon nybörjare. Parallellt med arbetet som undersköterska på Centrallasarettet i Västerås och familjelivet med sambon Giselle och barnen Diego, Michelle och Sofie har han sjungit opera med bland annat Bergslagens Musikdramatiska kör. Dit hade han plockats efter ett möte med operasångaren Sten Niclasson. Ett möte som höll på att sluta i förskräckelse.

När Freddy Amigo skulle sjunga ”Ave Maria” blev han ombedd att plocka fram noterna till pianisten som skulle ackompanjera sången. Problemet var bara att han inte hade med sig några noter. Han kunde inte ens läsa dem
- Pianisten fick nöja sig med att stoppa in min cd-skiva i stereon, säger Freddy Amigo och skrattar.

Att sjunga är en sak. Att kunna sjunga är en annan sak. Att sjunga med känsla är någonting helt annat.
- Det handlar om känsla, säger han. Det finns duktiga operasångare, men när du hör dem känner du ingenting. Samtidigt kan ett litet barn som sjunger med känsla få dig att lipa.

Freddy Amigos succé i ”Talang 2010” har gjort honom eftertraktad. Folk från Sverige, Chile, Australien, ja till och med Mocambique har hört av sig och vill höra mer från den skönsjungande undersköterskan.
- Det är många som vill lyssna på min röst nu. Och tänk … den kommer från ett servicehus.

Jonas Sandberg

Se Freddy Amigo uppträda i Talang 2010 

Vill du lära dig sjunga? Sök bland våra studiecirklar.  

 


 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.