Gå till innehåll

Konsthantverk i topp på ABF till våren

  • Tisdag, 5 januari 2010

Det går trender i kurser, som i allt annat. Let’s Dance drog igång en våg av dansintresse, men i vår är det konst som ligger högst upp på önskelistan i både Stockholm och Malmö.

– Visst går det trender i vilka kurser som är populära, säger Ewa Lantz, verksamhetschef på ABF i Stockholm. Det är viktigt att ABF erbjuder både ett mer traditionellt utbud med språk, sång, måleri, politiska och samhällsinriktade cirklar och ändå samtidigt fångar upp och tar till sig nya influenser, säger hon.

Skapande verksamhet, framför allt måleri, sång och digital bildredigering, är väldigt populära cirklar i Stockholm till våren, säger Ewa Lantz. Digital bildredigering är en cirkel som legat i topp i flera år, tillägger hon.

Även i Malmö är det konsthantverk som är en favorit till våren, särskilt Silverlera och Glasfusing. Glasfusing är en konstform där man arbetar med genomskinligt eller färgat glas som skärs till och som man smyckar med glaskross eller målar på och sedan smälter ihop i en ugn.
Med Silverlera kan man designa och skapa egna smycken som man sedan bränner.

Kortare cirklar är också något som växer i popularitet, säger Linda Strömberg, verksamhetsansvarig för konsthantverk på ABF i Malmö. Ofta är det yngre människor som efterfrågar kurser som inte pågår under en hel termin, då har de möjlighet att gå 5-6 gånger på de här kortare kurserna.

– De nya samtalscirklarna i språk, där deltagarna kan lära sig nyttiga fraser inför resan eller fräscha upp sina gamla språkkunskaper är exempel på kortkurser som blivit mycket efterfrågade, säger hon.

– I framtiden tror jag att kombinationskurser kommer att bli stort, säger Linda Strömberg. Vi har fått många sådana önskemål. Det innebär att man kombinerar två ämnen med varandra på en cirkel och får lära sig dubbelt så mycket. Just nu är det på försöksstadiet, tillägger hon.

I Stockholm har man märkt en generell ökning av anmälningarna jämfört med förra året vid samma tid, berättar Ewa Lantz. Det är ungefär 200 fler anmälningar i år, och varför det är så vet hon inte. Det går inte heller att visa på något enskilt ämne som ökar mest.

– Vi har till exempel erbjudit en kurs i Quechua, som är ett Inkaspråk, under flera terminer, men aldrig fått igång någon cirkel. I vår är det plötsligt tio personer som har anmält sig till den här kursen, det är roligt, säger hon.

– I Malmö har vi haft olika ”satsningar” som har gjort att vissa kurser ökat i popularitet, säger Linda Strömberg. Vi har till exempel arbetat för att få in ett miljötänk i våra cirklar. En mycket eftertraktad kurs är Vintage re-design. Där får man hjälp med att sy om och fixa till kläder som man har köpt på secondhand.

– En gång i månaden ordnar vi också klädbytardagar, där kan alla som vill komma och byta kläder med varandra. Lämnar man in tio plagg, får man ta med sig tio nya plagg. Den här cirkeln har varit så framgångsrik att vi tror att det kommer att bli fullt på den även nu till våren, säger Linda Strömberg.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.