Gå till innehåll

Lindy hop är dansen som gör dig lycklig

  • Fredag, 6 augusti 2010

Vill du testa en fartfylld dansstil som har rötterna i 1920-talets New York? Prova dansa Lindy hop hos ABF. – Är du trött när du kommer hit så blir du garanterat pigg och glad efteråt. Det är en sprudlande vitamininjektion, säger Stefan Lindgren som leder Lindy hop-cirklar på Gotland.

Den svängiga jazzmusiken ljuder ur högtalarna från stereoanläggningen. Framför den snurrar, trippar och kickar sju stycken danspar till varenda rytm som pulserar fram ur musiken. Flertalet av dem har ett leende på läpparna.
– Man blir glad av den medryckande musiken. Det finns en glädje i swing- och jazzmusik som man smittas av direkt, säger Stefan Lindgren som tillsammans med sin fru Margareta leder ABFs Lindy hop-cirklar i Visby.

Dans Hitta kurser i lindy hop och annan slags dans

Lindy hop är en dans som skapades på jazzklubbar i New York under 1920-talet. Då blandade de charleston, foxtrot, one-step och satte ihop dem till swingmusiken som spelades.
– Det finns ett antal grundsteg som vi utgår från och dem kan man kombinera i all oändlighet. Det är bara fantasin som stoppar en. Lindy hop är en levande dans och det kommer fram nya steg hela tiden, säger Stefan Lindgren.

Kurs i Lindy hop på Gotland, Eva Källkvist och Fredrik Winzell
Eva Källkvist och Fredrik Winzell svänger runt i en lindy hop.

Lindy hop är bra konditionsträning

Avancerade Lindy hop-dansare kan i det närmaste liknas vid akrobater. Kast, hopp och snurrar som ser halsbrytande ut är inte ovanligt. Så svåra rörelser lär du dig inte på en nybörjarkurs men din kropp kommer definitivt att få jobba.
– Du får en bra kroppskännedom och blir medveten om hur du använder kroppen. Det är också bra träning konditionsmässigt. Dra man på tempot så blir det ett rejält svettigt träningspass, berättar Stefan Lindgren.

Tjejen är också med och bestämmer

Christella Winzell är en av deltagarna på cirkeln. Hon ville testa en fartigare styrdans än bugg och såg en annons i tidningen för ABFs Lindy hop-cirkel. Hon tog med sin pojkvän för att prova och nu har de dansat i mer än två år.
– Vi fastnade direkt båda två. Musiken är så glad och svängig. I Lindy hop får tjejen också vara med och bestämma, det är inte så vanligt i styrdans. En mer jämställd dans helt enkelt, säger Christella Winzell.

Det är nu mer än tre år sedan den första Lindy hop-cirkeln startade på Gotland. Det började med att Stefan och Margareta letade efter någon att dansa med när de flyttade till ön. Istället startade de en cirkel som nu har blivit en succé.
– Några bekanta föreslog att vi skulle börja lära ut Lindy hop. Så vi kontaktade ABF och körde igång vår första cirkel. Nu har vi passerat 140 deltagare, säger Stefan Lindgren glatt.

Text och foto: Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.