Gå till innehåll

Möjlighet till utbildning för ABFs medlemmar

  • Torsdag, 22 april 2010

Nu har kurserna från ABFs nya centrala utbildningskatalog startat. Med utbildningarna ger ABF medlemsorganisationer och organisationer med samarbetsavtal möjlighet till utveckling och erfarenhetsutbyte.

”Sociala medier – vad, varför och hur? ”, ”Konsten att arrangera” och ”Opinionsbildning” är några av de tio utbildningar som ABF erbjuder medlems- och samarbetsorganisationer under våren.

– Vi vill ge organisationerna en möjlighet att träffas och lära av varandra. Skapa möten utanför de vanliga gränserna och tillsammans bygga kunskap, säger Kristin Spolander, verksamhetschef på ABFs förbundsexpedition.

På helgkursen ”Bygg en hemsida i Joomla”, som äger rum i ABF-huset i Stockholm, sitter deltagarna och pratar under lunchrasten. En av dem är Tahir Önal från Turkiska Ungdomsförbundet i Stockholm.
– När man är aktiv i en förening så träffar man oftast bara de egna medlemmarna. Här möter vi personer från andra föreningar som jobbar med ungefär samma frågor. Det gör att man får nya idéer och kan utbyta kunskap.

Ana Kokol från Slovenska Riksförbundet i Göteborg instämmer.
– För utvecklingens skull är det bra att träffa andra organisationer. Vi kan ta lärdom av problematiken som finns och använda den kunskap som andra har. Då behöver man inte uppfinna hjulet flera gånger.

Mötet på kursen skapar kontakter för framtiden och deltagarna kan fortsätta byta erfarenheter även efter utbildningens slut.
– Vi har en lista där vi skriver upp kontaktuppgifter så att vi kan hålla kontakten med varandra. Det är bra när frågor dyker upp: ”Jag har gjort på det här sättet men det fungerar inte. På din hemsida funkar det, hur gjorde du?”, säger Tahir Önal.

Till hösten blir utbudet ännu större och ABF kommer att ta hjälp av medlemsorganisationerna för att uppfylla de önskemål och behov som finns.
– Jag tycker utbudet känns heltäckande i vårens katalog. Till hösten skulle jag gärna se fortsättningar på några av de kurser som går i vår, säger Tahir Önal.

Ana Kokol hoppas att utbildningarna i framtiden också kommer att ske på lokalnivå.
– Tyvärr är det en lång resa mellan Göteborg och Stockholm. Men under hösten skulle jag gärna delta i en tidningsverkstad. Lära mig hur man skriver och skapar en medlemstidning.

Hur har den här utbildningen varit?
– Jättebra! Jag kunde knappt stava till Joomla innan men har redan lyckats skapa en fungerande hemsida. Nu när jag har grunderna kan jag lära mig ännu mer på egen hand, säger Ana Kokol.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2010.