Gå till innehåll

ABF Dala Finnmarks ordförande kommenterar flytten av Brunnsvik

  • Måndag, 1 oktober 2012

- Brunnsviks folkhögskolas hastigt beslutade flytt gör mig ledsen och upprörd. Ledsen över att en folkbildningsepok rinner ut i sanden, precis när -folkbildningen behövs som mest. Ledsen över vad som faktiskt ser ut som en bolagsplundring, för att citera kommentarer i Aftonbladet och Nya Ludvika Tidning.

- Själva sakfrågan är ett elände i sig, men det som känns extra olustigt är hur Brunnsviks ledning hanterat flyttfrågan. Beslutet att efter 106 år, och med hela verksamheten, bryta upp från historisk mark togs utan någon som helst kontakt med vare sig kommun eller arbetarrörelsen i Ludvika.

- Tyvärr, det går inte att komma ifrån att hanteringen känns oseriös, och inte värdigt en huvudman som har att förvalta Brunnsvik.

- Mina tankar finns särskilt hos alla de elever som känner sig överkörda. Deltagare i musik-, skrivar- och konstlinjer som valt att studera på Brunnsvik, just för att det är Brunnsvik.

- Som ordförande i ABF Dala Finnmark vill jag understryka att ABF i våra kommuner och vårt län står utanför huvudmannaskapet för Brunnsvik, och därmed också det som nu händer med arbetarrörelsens äldsta, och en gång främsta, folkhögskola. Det som ser ut att hända påminner mig även om följande:

Folkbildning, om den är på riktigt, kan inte fjärrstyras.

Om flytten av Brunnsvik från Brunnsvik blir av, så ska man enligt min mening byta namn på skolan. Detta i respekt för de värden som Brunnsvik som begrepp representerar.

Ludvika den 28 september
Jörgen Hammarin, ordförande i ABF Dala Finnmark

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 26 november 2013.