Gå till innehåll

Uttalande antaget av ABF Dala Finnmarks halvårsmöte i Mora den 12 december

  • Måndag, 16 december 2013

En hel värld hyllar just nu minnet av Nelson Mandela. Som få andra politiska ledare personifierade han det bästa i den mänskliga civilisationen, förlåtelse, respekt och demokrati. Men framför allt representerar minnet av Mandela den alldeles grundläggande principen om människors lika värde.

Mandelas livsverk blev att besegra den dummaste av politiska tankar och det dummaste av politiska system, rasismen och apartheid.

Samtidigt som världen hyllar Mandela tvingas vi se hur den enfald han ägnade ett liv åt att bekämpa marscherar. Det sker i Europa, där främlingsfientlighet och ren diskriminering av minoriteter i dag tillhör dagordningen. Men det sker också här hemma. Främlingsfientliga och rasistiska krafter tar allt större plats i det offentliga samtalet.

Det märks i det växande stödet för Sverigedemokraterna, och i de öppet rasistiska försöken att tysta meningsmotståndare som inte minst märkts i vår avdelnings verksamhet.

Vi vägrar acceptera rädslan för det främmande eller rasisternas sätt att tänka.

Folkbildningen är byggd på tanken om alla människors lika värde. Den är byggd på nyfikenheten och viljan att lära känna det främmande. Och framför allt är folkbildningen byggd på respekten för varandra, och på övertygelsen om att vi tillsammans har möjligheter att skapa ett mycket bättre samhälle.

Det är en övertygelse vi tänker ta strid för. Inte i första hand med stora ord eller spektakulära manifestationer. Övertygelsen om vår förmåga att lära och utvecklas tillsammans försvaras framför allt i vardagen, i den demokratiska föreningen, i studiecirkeln eller i det vardagliga samtalet.

Det är där arvet efter Nelson Mandela kan föras vidare. Det tänker vi i ABF Dala Finnmark göra.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 juli 2016.