Gå till innehåll

Utbildning mot rasism

  • Onsdag, 4 september 2013

Nu tar ABF Dala-Finnmark nya tag i kampen mot rasism. Detta genom att börja utbilda antirasistiska ambassadörer som ska stå upp emot rasistiska åsikter och uttalanden.

- På arbetsplatser och i privatlivet ska vi kunna säga ifrån. Folk får ha åsikter men är de rasistiska får de inte stå oemotsagda vilket ofta händer idag, säger Tom Winther, projektledare för ABFs projekt ”Här och nu”.

Klimatet i Sverige blir hårdare och hårdare och det är mer accepterat att uttrycka sig rasistiskt, både privat och på sociala medier. Därför är det nödvändigt att människor som aktivt vill arbeta med antirasism kan få lära sig det, menar Tom Winther. De så kallade ”antirasistiska ambassadörerna” kommer att få en gedigen utbildning i argumentationsteknik, retorik, extremhögerns historia, hur de kan engagera sig och knyta kontakter.


- Vid sidan av utbildningen kommer vi också att samarbeta med Expo för att skapa ett fungerande antirasistiskt nätverk med olika organisationer från Ludvika. Det finns många engagerade människor här, men alla jobbar på sitt håll. Vi måste dra ihop oss och samarbeta för att bli så starka som möjligt, säger Tom Winther.

Statliga Ungdomsstyrelsen har beviljat 350 000 kronortill projektet så att det kan komma igång. Nu under hösten skapas utbildningsmaterialet för att omsättas i praktiken under våren 2014. Det första året hålls utbildningen hos ABF Ludvika för att år två spridas till resten av Dalarna och efter det som en ”löpeld till resten av Sverige”.

Vad hoppas du på med utbildningen?
- Att ändra på det hårda samhällsklimatet och få en trevligare vardag. Man ska inte behöva gå ut på sin Facebook-sida eller sitta på en släktmiddag och mötas av rasistiska kommentarer. På längre sikt vill jag att det överhuvudtaget inte ska finnas någon rasism. 

Vad är det som driver dig?
- Jag har alltid sett lika värde i alla människor och aldrig kunnat förstå folk som har negativa åsikter om homosexuella eller invandrare. Acceptansen för allas lika värde i samhället är min drivkraft.

Text och foto: Frida Lenholm


 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 27 augusti 2014.