Gå till innehåll

100 svenskar deltar i världens största samtal

  • Torsdag, 28 december 2006

Den 17 januari reser över 100 svenskar med ABF till Kenya för att delta i World Social Forum. Under året som gått har ABF-avdelningar runt om i landet anordnat studiecirklar som förberedelse. – Vi måste börja bryta ner de traditionella gränserna och diskutera världen som om den vore allas, globalisera oss själva för att kunna möta globaliseringens utmaningar, säger Kent Werne, projektledare för ABFs Läs- och res-satsning.

World Social Forum är en öppen global mötesplats för sociala rörelser. Den kom till som en reaktion mot World Economic Forum, med huvudsyfte att möjliggöra ett världsomspännande idéutbyte och kontaktskapande på lika villkor. Bland deltagarna finns kritiker av nyliberal ekonomi och dagens världsordning, organisationer som vill visa demokratiska alternativ och diskutera visioner.
– Tidigare har deltagandet från Sverige varit väldigt begränsat. Vi ville försöka ändra på det genom vår satsning på studiecirklar om globaliseringen, Afrika och World Social Forum. Intresset har varit över all förväntan, säger Kent Werne.

Till forumet i Nairobi den 20–25 januari reser för första gången över 100 svenskar som vill möta världen, ansikte mot ansikte. De som reser har deltagit i förberedande studiecirklar hos ABF, och det är också ABF som arrangerar resan. Deltagarna kommer bland annat från Göteborg, Stockholm, Norrköping, Skåne, Uppsala, Örebro och Ludvika.

Winnie Mukaru, som flydde med familjen till Sverige från Kenya när hon var 14 år, är ledare för en studiecirkel från Stockholm. Där valde deltagarna att dela upp träffarna i olika teman och bjuda in gäster med specialkunskaper inom ämnen som slavhandel, jämställdhet, Afrikas historia, hiv/aids, internationell politik och det civila samhället.
– Jag vill ta med mig studiecirkelns metod till Kenya och lära ut den till andra. Cirkeln är en bra form för att prata om demokratifrågor, och jag vill dela med mig av hur vi arbetade i vår cirkel, säger Winnie Mukaru.

2006-12-28

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.