Gå till innehåll

ABF: Tänk om, Lena!

  • Torsdag, 14 december 2006

I går beslutade riksdagen att riva upp den lyckade reformen för fritt inträde till de statliga museerna. Nära 33 000 människor har skrivit under ABFs upprop Fritt museum som vill bevara fri entré-reformen. – Tänk om, Lena, uppmanar nu ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kulturministern.

Från och med den 1 januari kommer det åter att kosta pengar för vuxna att gå in för att titta på de konstsamlingar som de faktiskt själva är med och äger. Men fortfarande hoppas Karl-Petter Thorwaldsson att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ska ändra sig.

– Tänk om, Lena! Gör som moderaterna i Stockholm som låter Stockholms stadsmuseum fortsätta vara gratis. Svälj stoltheten! säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Nära 33 000 människor har skrivit på ABFs upprop för gratis museer. Det finns ett starkt folkligt stöd för reformen. I en Sifoundersökning i juni uppger 71 procent av svenska folket att de vill behålla fri entré-reformen. På fredag står ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med Marita Ulvskog, tidigare socialdemokratisk kulturminister, utanför Moderna museet en sista gång för att samla in namn. Därefter ska namnlistorna lämnas över till kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Med kampanjen ”Fritt museum!” vill ABF värna den kulturella allemansrätten som de statliga museerna och de allmänna biblioteken är en del av. En rätt för alla, men kanske särskilt viktig för alla dem som efter reformen med fri entré har besökt ett museum för allra första gången. Under 2005, när reformen startade, fick de statliga museerna nära tre miljoner fler besök än året innan. Över hälften av dem var på museet för första gången.


Välkommen till pressträff!

Fredagen den 15 december, klockan 14.00
Utanför Moderna museet, Stockholm


2006-12-14

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.