Gå till innehåll

Över 32 500 skrev på om fritt museum!

  • Tisdag, 12 december 2006

32 524 personer har skrivit under ABFs upprop för Fritt museum. Deras önskan: Att regeringen ska låta reformen med fri entré på våra statliga museer få vara kvar. – Det är en av de största folkliga åsiktsyttringar i kulturfrågor, konstaterar ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

I nästa vecka avslutas kampanjen som startades i slutet av oktober av ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med Marita Ulvskog, tidigare socialdemokratisk kulturminister. Uppropet för fritt museum har sedan dess pågått med namninsamlingar utanför våra statliga museer varje helg och en webbplats där man har kunnat läsa mer och skriva under uppropet. I nästa vecka ska namnlistorna lämnas över till kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

– Vi hoppas att du tänker om, Lena! För bara fyrtio miljoner skulle du kunna fortsätta med en av de största framgångarna på kulturområdet på mycket länge, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande.

Med kampanjen ”Fritt museum!” vill ABF värna den kulturella allemansrätten som de statliga museerna och de allmänna biblioteken är en del av. En rätt för alla, men kanske särskilt viktig för alla dem som efter reformen med fri entré har besökt ett museum för allra första gången. Under 2005, när reformen startade, fick de statliga museerna nära tre miljoner fler besök än året innan. Över hälften av dem var på museet för första gången.

– Det är väldigt sällan som politiken förmår att bryta klassmönster i kulturen. Klassmönstren i kulturkonsumtionen är stabila och att hitta en ny publik är mycket svårt. Det har museerna lyckats med i och med att inträdet togs bort, säger han.

I morgon, onsdagen den 13 december, fattar riksdagen beslut om entréavgifterna på de statliga museerna ska tas bort eller stanna kvar. Redan nu har flera av museerna aviserat sina eventuella höjningar. Det kan efter årsskiftet till exempel komma att kosta 80 kronor att gå in på Moderna museet.

– Detta innebär att 10 000 tals inte kommer att anse sig ha råd att se våra vackra samlingar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

2006-12-12

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.