Gå till innehåll

Ulrika Knutson får Moastipendiet 2005

  • Onsdag, 25 januari 2006

ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, och Sällskapet Moas vänner delar årligen ut ett stipendium till en författare som skrivit och verkat i Moa Martinsons anda. I år föll valet på kulturskribenten Ulrika Knutson. Moa-stipendiet är på 20 000 kronor.

Juryns motivering:
"Ulrika Knutson har under många år utövat en stor folkbildargärning på kulturens område. I radio och TV, tidningar och tidskrifter har hon med varm humor vridit och vänt på allt från stora författarskap till vardagliga företeelser.

Det vi särskilt vill framhålla är det stora arbete Ulrika Knutson lagt ner på att lyfta fram Kvinnliga Medborgarskolan Fogelstad och kvinnorna runt den. Först i den mycket personliga och infallsrika boken Kvinnor på gränsen till genombrott, där hon skarpsint och inlevelsefullt skildrar några av 1900-talets viktigaste svenska kvinnor. Därefter har hon i sann folkbildartradition åkt land och rike runt och berättat om Fogelstad och kvinnorna som verkade där. Kvinnor som ofta gömts undan i 1900-talets historieskrivning men som nu fått ett skarpare ljus på sig.

Fogelstad var en av de viktigaste stationerna för arbetarkvinnan Helga Johansson på hennes väg till författarskapet. Det var där hon började kalla sig Moa och det var där hon började inse betydelsen av det hon hade att berätta: ”Stora luckor hade jag i min uppfostran, litterärt och akademiskt sett. Men det fanns stora luckor i de bildades vetande också, vad det gällde samhället och anonymt folk, så det jämnade ut sig.”


Välkomna till stipendieutdelningen!

Plats: ABF-huset, Stockholm, Sveavägen 41
Tid: den 11 februari, klockan 14.00


Flera som har fått Moa-stipendiet
Majgull Axelsson1995
Sara Lidman 1996
Kjell Johansson 1998
Gerda Antti 2004

2006-01-25

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.