Gå till innehåll

Åsa Linderborg får ABFs litteraturstipendium 2007

  • Torsdag, 27 september 2007

Författaren, historikern och skribenten Åsa Linderborg får ABFs litteraturstipendium 2007 för sin ”smärtsamt öppenhjärtiga barndomsskildring ’Mig äger ingen’.” Stipendiet delas ut i dag, torsdagen den 27/9, i ABFs monter på Bok & biblioteksmässan i Göteborg.

Sedan 1949 delar Arbetarnas Bildningsförbund ut ett litteraturstipendium till författare som ”med ordets hjälp vill synliggöra det osynliga och få oss att förnimma det glömda”. Åsa Linderborg får stipendiet för sin roman ”Mig äger ingen”.
– Jag känner mig väldigt stolt över att få ett stipendium från just ABF, eftersom jag själv försöker vara folkbildande i allt jag skriver, både i min kulturjournalistik och i skönlitteraturen, säger Åsa Linderborg, som ofta bjuds in till olika ABF-avdelningar runt om i landet.
– Där finns en väldigt fin publik av opretentiösa människor som funderar mycket över livet.
Stipendiet på 20 000 kronor delas ut av ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg. Före utdelningen bjuder ABF på seminariet ”Mig äger ingen” med Åsa Linderborg.
– Åsa Linderborg berättar om sin uppväxt med mod och kärlek, och med ett tydligt klassperspektiv som gör boken särskilt angelägen, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

Juryns motivering
”Åsa Linderborg tilldelas ABF:s litteraturstipendium 2007 för sin smärtsamt öppenhjärtiga barndomsskildring ’Mig äger ingen’. Beskrivningen av uppväxten med den ensamstående fadern är både varm och utelämnande. Den är brutal i sin uppriktighet, men också ömsint kärleksfull. Med tydligt klassperspektiv och socialt patos skildrar hon faderns liv och hans nedslitande arbete som härdarmästare på Metallverken i Västerås.

Åsa Linderborg berättar om den ömsesidiga kärleken mellan fadern och dottern, trots ett hem i moras där mycket brister. Faderns drickande, hans oförmåga att hantera pengar och rädsla inför vad omvärlden ska tycka och tänka präglar den lilla familjens vardag. Linderborg skildrar hur faderns tilltagande alkoholism till slut driver tonåringen Åsa att ge sig iväg från hemmet, full av genans inför faderns förfall, full av besvikelse över att han inte lyckas vara den hon hade behövt – eller den han hade velat vara. Med stor ömhet beskriver hon deras trevande försök att nå kontakt senare i livet.

’Mig äger ingen’ är samtidigt en berättelse som spänner över generationer och Linderborgs släkts brokiga historia – från Sverige till Ryssland till Italien. Det är en skildring där det politiska skeendet är ständigt närvarande – oavsett om det handlar om 1970-talets kärnkraftsomröstning, Berlinmurens fall eller kampen mot nazism och fascism under andra världskriget.

Åsa Linderborg har skrivit en stor samtidsskildring som kommer att läsas av generationer.”

Stipendiet delas ut i ABFs monter B09:19
Tid: torsdagen den 27 september, kl. 13.30

Seminariet ”Mig äger ingen” startar kl. 13.00 i ABFs monter.

Välkommen!

Några tidigare mottagare
1949 Stig Sjödin
Axel Strindberg
1996 Henning Mankell
2001 Anna-Clara Tidholm
Thomas Tidholm
2002 Göran Greider
2003 Agneta Elers-Jarleman
2005 Mats Berggren

2007-09-27

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.