Gå till innehåll

Pressträff: Kvinnor med blödarsjuka - finns dom?

  • Onsdag, 24 september 2008

Välkommen till pressträff om studiematerialet ”Kvinna och blödarsjuk” måndag den 29 september kl 17.00 i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Därefter följer ett seminarium kl 18.00.

45 000 svenska kvinnor beräknas ha någon form av blödarsjuka. Endast ett tusental har fått en diagnos.

- Efter två missfall, kraftiga blödningar med flera veckors sjukskrivning samt ett möte med en helt oförstående barnmorska vars enda kommentar var ”Men så mycket kan man väl inte blöda” hade blödarsjuka Lena Britz fått nog. Men inte gett upp. Efter detta tog Lena initiativ till att starta ett nätverk för kvinnor med olika former av blödarsjuka. Ett nätverk som idag drivs av Förbundet blödarsjuka i Sverige.

Blödarsjuka är en traditionellt sett manlig sjukdom, men kvinnor har också blödarsjuka. Kvinnor med blödarsjuka har andra problem än män. Idag saknas mycket kunskap och många kvinnor lider i tysthet utan att veta vart de ska vända sig och att de kan få hjälp med sina problem.

ABF och Förbundet Blödarsjuka har tagit fram ett nytt material ”Kvinna och blödarsjuk”. Syftet är, förutom att öka kunskapen om blödarsjuka kvinnor, också att skapa möjligheter till ett bättre liv för de drabbade.

Måns Edlund, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, var den förste som såg relationen mellan rikliga menstruationsblödningar och von Willebrands sjukdom.

- Jag känner en enorm frustration över att det skulle ta så lång tid att göra upptäckten och för lidandet som så många kvinnor fått utstå under tiden, säger han.

Medverkar i boken och på pressträffen:
Lena Britz, Nätverket för blödarsjuka kvinnor
Anna Tollwé, Nätverket för blödarsjuka kvinnor
Sofia Andersson, Nätverket för blödarsjuka kvinnor
Måns Edlund, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset

Välkommen till
Pressträff: måndag den 29 september kl 17.00
i ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Seminarium 18.00

2008-09-24

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.