Gå till innehåll

Pressträff om vuxna med ADHD, DAMP, Aspergers eller Tourettes syndrom

  • Onsdag, 17 september 2008

Det finns många vuxna som har ADHD eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (DAMP, Aspergers och Tourettes syndrom). Välkomna på pressträff i ABF-huset på Sveavägen 41, Hedénsalen, måndag den 22 september klockan 17.00. Klockan 18 börjar ett seminarium.

 

 Den allmänna uppfattningen var länge att dessa funktionsnedsättningar bara gällde barn och att de med tiden växte bort. Fortfarande är vuxna med de här diagnoserna en eftersatt grupp och det får konsekvenser både för samhället och för de individer som drabbas.

- Jag fick min diagnos 2005 och nu har jag en mycket styrd vardag; ett schema där allt jag ska göra är inrutat och angivet i tider. Innan jag fick schemat och medicinen var problemet att veta vad jag skulle göra, när och varför; att överhuvudtaget komma igång med en uppgift och slutföra den, säger Andreas Larsson som jobbar med musik i skolan och som lärarassistent.

Nu ökar intresset för de behov som dessa vuxna har. ABF har därför tillsammans med riksförbundet Attention tagit fram ett studiematerial för dem med egen funktionsnedsättning och till de anhöriga. Boken heter "Kunskap gör skillnad" och är författad av Ulf-Göran Widqvist. I den berättar vuxna i olika åldrar om sitt liv och hur de hanterar vardagen.

Det har också nyligen uppmärksammats i medierna att många inom kriminalvården lider av ADHD. ABF Norrtälje har dragit igång en studiecirkel på Norrtäljeanstalten där Gunnar Johansson arbetar med ett ADHD-projekt.

Medverkande:
Andreas Larsson, lärarassistent.
Gunilla Carlsson-Kendall, leg.psykolog
Gunnar Johansson, Norrtäljeanstalten
Anki Sandberg, ordförande Attention
Katherine Wiklund, Riksförbundet Attention

 2008-09-17

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 september 2010.