Gå till innehåll

Forum för förändring

  • Fredag, 3 februari 2006

Sociala Forum med siktet inställt på en ny världsordning finns numera världen över. Den 3-5 februari är det tredje gången som Lund fylls av workshops, seminarier, föredrag och kultur. Självklart är ABF med.

– Forumet är ett perfekt tillfälle att få människor att engagera sig och vara påtryckare, och det är en stor glädje för oss på ABF att få vara en del av detta. Det säger Sven-Ingvar Sundin, ombudsman på ABF Lundabygden.

En annan värld är möjlig! Det menar alla de hundratusentals människor som varje år besöker olika sociala forum från Uppsala till Mumbai i Indien. Och den 3 februari slås dörrarna upp för den tredje upplagan av Skåne Social Forum i Lund. Om Sven-Ingvar Sundin får som han önskar kommer minst två tusen besökare under tre dagar att gå runt bland bokbord, besöka teaterföreställningar, föredrag och mycket annat. Att ABF spelar en aktiv roll är en självklarhet menar Sven-Ingvar:
– För ABF är det viktigt med rättviseaspekten och internationella frågor. Vi vill försöka få igång en större debatt om globaliseringens effekter på Sverige, att få människor att engagera sig.

Allt startade 2001 i Porto Allegre, Brasilien, som en reaktion mot det årliga World Economic Forum – ett forum för den rika världen i form av WTO, IMF, Världsbanken, multinationella företag och enskilda regeringar. I stället skapades en ficka av motstånd, en frizon för den fattiga världen, gräsrötterna och alla de som ville problematisera nyliberalismen och globaliseringsmodellen. Sedan dess har årliga World Social Forum anordnats, alltid någonstans i den så kallade tredje världen – som en symbolisk gest eftersom dess länder vanligtvis utestängs från ekonomiska och politiska toppmöten. Europeiska sociala forum såväl som mindre nationella, regionala och lokala brukar också anordnas varje år.

Sven-Ingvar började som ombudsman på ABF Lundabygden 2002, samma år som det första forumet hölls i Lund. Då var hans avdelning visserligen med men bara på ett hörn.
– Jag tror inte vi riktigt insåg hur stort detta var och vilken glädje det är att få vara med. Vi blev djupt involverade först 2004 när forumet hölls för andra gången, säger Sven-Ingvar.

Bakom årets arrangemang står förutom ABF Lundabygden även Miljöförbundet Jordens Vänner och Attac Malmö som initiativtagare. Sven-Ingvar menar att forumet har en viktig funktion att fylla, framförallt för att ge styrka till alla deltagare:
– Det är viktigt att inte bara tala om elände utan att visa positiva exempel. Det är viktigt att ge människor hopp om att det är möjligt att förändra.

Drygt 100 organisationer, partier, föreningar, tidskrifter och privatpersoner är på olika sätt inblandade i årets upplaga av Skåne Social Forum. För ABF innebär det ett breddat nätverk som kan bana väg för spännande samarbeten:
– Lund är en speciell stad för här finns stort internationellt intresse, men oftast anordnas arrangemang på egen hand istället för samarbete. Vi har kommit fram till att det är väldigt bra att arbeta i nätverk, om man går samman blir man stark och kan locka mer folk.

Locka folk, det hoppas man på ABF Lundabygden och ABF Skåne att även studieprojektet inför World Social Forum i Kenya 2007 ska göra. Satsningen som kommer att starta så fort som möjligt är ett läs- och resprojekt, Sven-Ingvar berättar:
– Det kan fungera som en naturlig uppföljning till Skåne Social Forum. Tanken är att man ska bestämma sig för några områden att sätta mer fokus på. Efter två studieterminer med cirklar och fördjupningsträffar åker de som har råd till Kenya. Men vi hoppas att även de som inte har råd att åka ska tycka att det är intressant att fortsätta diskussionerna med de andra när de kommer tillbaka. Studiecirklar inom det internationella området är inte så välbesökta här hos oss på ABF Lundabygden, men genom det här projektet hoppas vi kunna ändra på det.

Sofia Alsterhag

2006-02-03

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.