Gå till innehåll

Högsommar i folkbildningen

  • Fredag, 16 juni 2006

- Hur många började sitt folkrörelseengagemang i en studiecirkel? Den frågan ställde Wanja Lundby-Wedin, LOs ordförande, till folksamlingen som fyllde Fristadstorget i Eskilstuna under invigningen av folkbildningsfesten Ordet Fritt. Hand vid hand sträcktes i luften, inklusive hennes egen.

Fler hundra folkbildare och allmänhet hade slutit upp i centrala Eskilstuna till startskottet för ABFs och LOs tre dagar långa folkbildningsmaraton.
- Ordet Fritt är Sveriges största idétorg, sa Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande.

Efter en medryckande inledning av Michael Wiehe andades luften en blandning av allvar, glädje och förväntan. Med låtar som ”Sång till modet” och den amerikanska kampsången ”Val”, skriven i protest mot den framväxande fascismen i Latinamerika på 1960-talet, rörde Wiehe vid folkbildningens grundstenar; kampen för demokrati, jämlikhet, rättvisa och allas lika värde.
- Nu är det hos oss som fascismen växer och många tittar åt andra hållet, gör inte det! uppmanade Wiehe och fick varma applåder.

- Studiecirkeln är folkbildningens hjärta, sa Wanja Lundby-Wedin. Det handlar om den demokratiska mötesformen, erfarenhetsutbytet, en insikt om att jag är en del av ett större sammanhang och att tillsammans blir vi starkare. Att lära ut ”The Swedish study circle” är grunden i vår del av det fackliga utbytet för en mer demokratisk värld. Vi måste sätta folkbildningen i mitten, den är vårat viktigaste verktyg.

- I Sörmland och Eskilstuna har folkbildningen en väldigt tydlig plats, sa Kristina Eriksson, kommunalråd i Eskilstuna och ordförande i ABF Sörmland.

I Eskilstuna kommun deltar 10 000 personer i studiecirklar varje år och 30 000 i folkbildning av någon form. Eskilstuna är också den kommun i Sverige som satsar mest på folkbildningen per innevånare.
- Den ligan vill vi fortsätta att leda, sa Kristina Eriksson.

2006 är cirkelledarnas år i ABF varför temat för det sjätte Ordet Fritt är det livslånga lärandet. Flera tusen folkbildare från hela landet samlas tillsammans med allmänheten för inspiration, diskussion och idéutbyte.

Folkbildningens värde bekräftas också av riksdag och regering med en anslagshöjning på en halv miljard kronor, den största någonsin.
- Det gör att vi kan erbjuda 20 000 fler studiecirklar och ytterligare 200 000 personer att delta. Det är er verksamhet i hela landet som visar resultat. Nu är det högsommar i folkbildningen! sa Karl-Petter Thorwaldsson

Invigningen avslutades med en kupp. Kristina Eriksson kallades tillbaka till scenen av Karl-Petter Thorwaldsson och Elsie Bäcklund Sandberg, ABFs förbundssekreterare, för att motta Guldnålen, ABFs finaste utmärkelse.

I strålande sol marscherade därefter ett långt folkbildartåg ackompanjerat av mässingsorkestern Eskilstunagardet genom staden ut till MunktellArenan där 200 seminarier, 100 montrar och 100 kulturarrangemang väntade.

____________________
Fakta Ordet Fritt:
Ordet Fritt är ABF och LOs stora folkbildningsfest för anställda och allmänhet. Medverkande i år är bland många andra: Fredrik Lindström, Lena Hallengren, Wanja Lundby-Wedin, Karl-Petter Thorwaldsson, Elsie Bäcklund Sandberg och Mark Levengood.
Hela programmet hittar du nedan, klicka på länken.

Ordet Fritt äger rum på MunktellArenan den 15-17 juni. Inträde: 500 kronor per dag eller 100 kronor per seminarium.

 

Klara Sjöström

2006-06-16

Fler bilder:

  • Wiehe1.jpg
  • kristina_eriksson.jpg

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.