Gå till innehåll

Kulturpris till två ABF:are

  • Tisdag, 9 maj 2006

Folkbildarna Kristina Eriksson och Esko Melakari har tilldelats Kulturfonden för Sverige och Finlands kulturpris på 35 000 kronor var.

Båda pristagarna har en stark folkbildnings- och folkrörelseanknytning. Kristina Eriksson är ledamot i ABFs förbundsstyrelse, ordförande för styrelsen i ABF Södermanland och ledamot i styrelsen för ABF Eskilstuna. Esko Melakari har bland annat varit ledamot i ABFs förbundsstyrelse, generalsekreterare vid Sverigefinska Riksförbundet och är aktiv vid många folkhögskolor.

Kristina Eriksson får priset främst för sitt kommunala arbete i Eskilstuna där hon nu är verksam som kommunalråd. Men folkbildningens principer är viktiga hörnstenar i hela hennes samhällsengagemang.
- Jag bär med mig folkbildningstanken i allt jag gör. Allas lika värde och rätt att ha tillgång till bra utbildning och kultur är en viktigt grund, säger Kristina Eriksson.

- Det handlar också om mångfald, att det är berikande med människor som inte har lika bakgrund. ABF-tanken bygger ju på mötet mellan människor. Det som utvecklar och ger oss för förståelse för varandras sätt att tänka och vara, säger hon.

Esko Melakari belönas framför allt för sitt mångåriga folkbildnings- och kulturarbete men också för att på flera andra sätt ha arbetat för att främja samarbetet mellan Finland och Sverige samt den sverigefinska minoritetens ställning i Sverige.

Kulturfonden för Sverige och Finland delar årligen ut kulturpriser till personer som särskilt har verkat för att främja kulturutbytet mellan Sverige och Finland. I år gick två av tre priser till folkbildare.
_______________________________
Fotnot:
Läs motiveringarna i sin helhet nedan, klicka på länkarna.

Klara Sjöström

2006-05-09

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.