Gå till innehåll

100 svenskar deltar i World Social Forum

  • Måndag, 22 januari 2007

World Social Forum, (WSF), i Nairobi, Kenya, invigdes på lördagen med sång och musik. För första gången är världsforumet för sociala rörelser förlagt till Afrika. Arrangörernas plan för de fem dagarna är att skapa ett forum med fokus på handling där deltagarna ska planera fortsatt arbete för social rättvisa globalt.

Hundra svenskar har rest till forumet med ABF efter att ha förberett sig i studiecirklar under förra året. Det är första gången som en så stor grupp från Sverige deltar i ett världsforum. Det är också första gången som ABF deltar som seminariearrangör.

Flera i gruppen, liksom många européer, kom i sista minuten på grund av vindar i orkanstyrka. Väl framme i Nairobi möttes deltagarna av ett skönt väder, som en vacker svensk sommardag. I parkerna och runt city såg man skön grönska, blommor i cerise och vitt och vid vägkanten skymtade den mörkröda jorden.

På invigningsdagen gick olika demonstrationståg in till Uhuru Park i centrala Nairobi. ABFs grupp anslöt från Kibera, ett område som kallas slum eller peoples settlements och där en miljon människor lever.

Fattigdomen och därmed våldet är ständigt närvarande i slummen. Peace in Kibera stod på många t-shirts och bandroller. Andra budskap var homeless but nor hopeless, ett fritt Palestina, ett fritt Västsahara, Allas rätt till vatten och Say no to plastics, ett upprop for att vara rädd om miljon. Cirka två tusen personer gick med i tåget, och stämningen var glad och vänlig.

Karibu! Welcome, välkommen! skriker en kvinna från scenen. WSF inleddes med dans till afrikansk livemusik, ett band från Brasilien och hits av Ricky Martin och Bob Marley. En uppskattning är att 30 000 människor kom med sina organisationer. Klungor i likadana t-shirts trängdes i skuggan av träden. Flera kom från olika kyrkor och skolor. Några passade på att samla in namnunderskrifter mot EPA, ett frihandelsavtal som är på gång mellan EU och de afrikanska länderna. Väldigt många var engagerade i grupper mot hiv/aids och för medicin till aidssjuka. I Kenya har drygt sex procent av befolkningen mellan 15 och 49 år hiv eller aids och ytterst få har rad med mediciner.

Peppande slagord mellan låtarna var bland annat WSFs motto En annan värld är möjlig och Slå mot fattigdomen, inte de fattiga. De starka banden till kyrkan marktes bland deltagarna, och de eldiga talen liknande en predikan. Principen för WSF, att samla det civila samhället for att agera mot nyliberalism och imperialism, för demokrati och sociala rattigheter, var återkommande teman i talen. I folkhavet vajade fanor för Jubilee South och det talades om skuldavskrivning och rättvis handel. ”Vi har slagits mot slaveri och mot kolonialismen, vi ska klara det har.”

Arrangörerna har haft ett slitsamt år. Det har varit mycket jobb med att planera logistik och få ekonomin att gå runt. Det är sagt att uppåt 100 000 personer kommer att delta. Om det verkligen blir så är omöjligt att saga förrän forumet har genomforts. Fattigdomen gör att alla som vill inte kan komma, och att många saknar information.

WSF 2007 är det sjätte i sitt slag och formen utvecklas allt eftersom. Idén är fortfarande att samla motstånd, skapa debatt och utbyta erfarenheter. I år vill man fokusera på samarbete och få deltagande organisationer att planera gemensamma aktiviteter som fortsätter efter forumet. Den sista dagen kommer därför att vara en stor workshop dar initiativ, som minst tre olika rörelser står bakom, skrivs ner och ställs ut for allmän beskådan. Fungerar upplägget ger det också en möjlighet att stämma av resultaten vid nästa WSF.
________________________
Fotnot:
ABF arrangerar två seminarier i Nairobi. Dels runt studiecirkeln som verktyg för demokratisk samhällsförändring och dels på temat demokrati underifrån, om gräsrotsorganisationers betydelse för ett demokratiskt samhällsbygge.


Anna Morin

2007-01-22

Läs också:

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.