Gå till innehåll

Slopat studiestöd för ABF-skolan

  • Tisdag, 8 maj 2007

– Min 15-årige grabb kom och frågade mig om matte och då tänkte jag att jag borde lära mig det. Jag såg en lapp om ABF-skolan på jobbet, berättar Peter Erlandsson från Göteborg. Han kom in på utbildningen och sedan januari går han en dag i veckan på ABF-skolan och läser matematik, svenska, engelska och samhällskunskap.

Resten av veckan arbetar Peter Erlandsson på och Volvo Logistics. Korttidsstudiestödet gav honom möjligheten att varva jobb och studier.
- Man förlorar 2800 kronor i månaden utan studiestödet och det är för mycket för mig, jag är ensamstående pappa.

Peter Erlandssons situation är inte unik, 88 procent av deltagarna i ABF-skolan säger att det inte varit troligt att de studerat utan korttidsstudiestödet.

Under uppväxten och högstadietiden klaffade inte allt för Peter Erlandsson, och som 15-åring bestämde han sig för att hoppa av skolan och gå till sjöss. Senare kunde han komma tillbaka och börja Fordonsteknisk linje på gymnasiet, men han avslutade inte den utbildningen heller.
– Det gav mig inget, jag reste en och halv timma till skolan och lika mycket tillbaka. Det jag lärde mig kunde jag i princip redan. Efter två terminer slutade jag och fick jobb på en gång säger Peter Erlandsson. Nu är han 39 år och tillbaka i studierna.

Enligt regeringens förslag ska korttidsstudiestödet slopas från årsskiftet, det beräknas spara 50 miljoner kronor år 2008-2010.
– Det är ett dråpslag mot vuxenutbildningen. Den borgliga regeringen vill inte ge människor en andra chans att utbilda sig, kommenterar ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Remi Udhén går andra året på ABF-skolan, hon läser svenska och samhälle.
– ABF är bra för oss som är invandrare och inte har intyg från grundskolan. Jag är nöjd med studierna, hela våran grupp tycker att det är roligt och lärorikt, berättar Remi Udhén.

Hennes studiegrupp arbetar samtliga på Göteborgs postterminal, och på tisdagar går de i skolan. De är alla invandrare från olika länder och har tidigare läst SFI – svenska för invandrare.
– Vi kan prata svenska, men nu lär vi oss mer av grammatik, historia, och om samhället. Vi lär oss om rättigheter, det gjorde vi inte på SFI, säger Remi Undhén. Hon trivs bra med gruppen, de har intressanta diskussioner med varandra och andra, och när hon kommer tillbaka till jobbet på onsdagarna undrar arbetskamraterna vad de lärt sig i skolan.

Remi Udhén fick reda på utbildningen av sin fackförening SEKO. Korttidsstudiestödet administreras av LO och TCO och de flesta som börjat ABF-skolan har fått kännedom om utbildningen via en studieorganisatör eller arbetskamrat.

När det första steget är taget fortsätter många sina vuxenstudier, även Remi Udhén och Peter Erlandsson tänker fortsätta om de får möjligheten.
– Jag är ju snart 40 år och jag vill passa på nu. Det är lättare att fortsätta när man kommit in i plugga-stadiet, säger Peter Erlandsson som har sökt en 17 veckors heltidsutbildning till lastbilschaufför på Komvux.
– Jag vill fortsätta i gruppen och läsa matematik och engelska till hösten, säger Remi Udhén.

ABF-skolan hade 10 000 deltagare år 2006, de studerade på 45 platser över hela landet. I dagsläget står 20 000 personer på kö för att få läsa hos ABF-skolan. Förslaget att ta bort korttidsstudiestödet skickas ut på remiss från Utbildningsdepartementet.

Anna Morin

2007-05-08

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.