Gå till innehåll

ABF lyfte fram samhällsfrågor på ESF

 • Torsdag, 18 september 2008

Kan folkbildning förändra världen? Det tror ABF som deltog i European Social Forum, ESF, i Malmö 17-21 september 2008. Där samlades allt från fackföreningsmedlemmar till privatiseringsmotståndare och klimataktivister. Uppdrag: att skapa en annan värld.

Utanför ABF:s tält vid Enskifteshagen stod en grupp fackliga företrädare och diskuterade. I montern hörde ett par folkhögskoleelever sig för om hur man startar en studiecirkel i spanska. De var på väg till Venezuela med sin kurs.

- Annars är det nog inte i montern som det mest intressanta kommer att hända, utan på seminarier och föreläsningar, sa Joakim Hurtig från ABF Göteborg under forumets inledande dag

Forumet var en intensiv tillställning med tusentals föreläsningar, diskussioner och aktiviteter. Det handlade om allt från att försvara hyresrätten till att avskaffa tortyr i Uzbekistan, i ett arrangemang skapat av och för eldsjälar.

För den som är nyfiken på samhällsfrågor var forumet en given utgångspunkt när 20.000 personer från Europa diskuterade sina erfarenheter om mänskliga rättigheter, rättvisa och välfärd.

- Tidigare European Social Forum är bland det häftigaste jag varit med om, berättade Anki Höök på ABF Norra Stor-Stockholm som var med och arrangerade en bussresa till årets forum i Malmö.

- En kvinna från Tanzania berättade för mig att hon hade fått hjälp att starta en studiecirkel tillsammans med andra kvinnor. Det var genom någon av ABFs medlemsorganisationer. Med sina kunskaper hade de startat ett kooperativ så att de kunde tjäna egna pengar. Hela tiden hade de fortsatt utbilda sig. Jag tror verkligen att kunskap är makt.

En av ABFs viktigaste satsningar inför årets ESF var en landsomfattande studiecirkel om EU för fackföreningsaktiva.

- En av de viktigaste frågorna som har kommit upp på våra diskussioner är hur EU påverkar kollektivavtalen. Byggarbetare vill ju till exempel inte stå och jobba bredvid någon som tjänar 70 kronor i timmen, av den enkla anledningen att de inte själva vill ha den lönen, sa Christer Andersson, cirkelledare från Stockholm.

Han berättade att ett trettiotal aktiva diskuterade EU och rättvisa inför forumet. I Malmö pratade de vidare med fackligt aktiva européer.

ABF arrangerade flera olika aktiviteter på European Social Forum, både i egen regi och med andra organisationer.

Följande ABF-seminarier hölls på European Social Forum:

Torsdag:
Dialog för samarbete mellan folkrörelser
Den globala arbetarklassens strategier
Facket - hur organiserar vi oss i framtiden?
Den nordiska välfärdsmodellen
Hur kan en ABF-organisation byggas upp i en tidigare krigszon?

Fredag:
Rädda hyresrätten - mot marknadshyror och social housing
Facket i öst och väst, tillsammans för bättre villkor
Är vi på väg att förlora kampen mot hiv och aids?
Den nordiska modellen eller den europeiska?
Är Europa lyckligt?

Lördag:
Handling och ingripande mot attacken på arbetsrätten i EU-domstolen
Utbildning i CEE-länder och kampen för rätten till utbildning

Söndag:
Förhållandet mellan kultur, konst och politik


Malin Beeck

2008-09-18

Läs också:

 • European Social Forum
 • Några röster om ESF
 • Möt klimathot eller rasism med en studiecirkel
 • ESF inspirerade till nya nätverk
 • Bildkavalkad från ESF
 • Facklig kamp på ESF
  • Dela artikel
  • Skriv ut

  Senast ändrad den 21 september 2013.